Politiek verslaggever Jos Heymans: 'Vier vervangers voor Ollongren is overdreven!'

Politiek verslaggever Jos Heymans: 'Vier vervangers voor Ollongren is overdreven!'

Nancy Beijersbergen / Shutterstock

Politiek verslaggever en commentator Jos Heymans (RTL) noemt het 'overdreven' en 'volstrekt onnodig' dat de zieke Kajsa Ollongren door maar liefst vier collega's wordt vervangen. Volgens Heymans komt dat omdat D66-leider Rob Jetten er op stond dat zijn eigen partij -ook bij een afwezigheid van twee maanden- een eigen vicepremier zou leveren.

Omdat Rob Jetten het niet kon verkroppen dat zijn Democraten '66 tijdens het herstel van Kajsa Ollongren geen vicepremier zou leveren, stond hij er op dat dat 'gemis' gecompenseerd zou worden. Zodoende werd Van Veldhoven uit de hoge hoed getoverd, aldus een vaak goed ingelezen Heymans.

Premier Mark Rutte wuifde het stampvoeten van Rob Jetten als vanouds weg tijdens zijn persconferentie afgelopen week:

"Het is allemaal tijdelijk. Zodra Ollongren gezond en wel is teruggekeerd, degraderen Knops en Van Veldhoven tot staatssecretaris en is Koolmees weer gewoon minister en geen vicepremier. Het zijn geen ego’s; die kunnen daar wel tegen."

Volgens Heymans maakt het kabinet hierdoor een hele hoop gedoe voor niks omdat "zelfs de koning moest komen opdraven om de twee staatssecretarissen tot de ministersstand te verheffen. Om ze straks weer te ontslaan."

Liever had Heymans gezien dat Wouter Koolmees met een vaste aanstelling de onervaren Ollongren zou vervangen:

"En met een vaste aanstelling van Koolmees als vicepremier zou een weeffout uit de kabinetsformatie worden rechtgezet. Ollongren, die na een ambtelijke carrière drie jaar wethouder was, miste landelijke politiek-bestuurlijke ervaring, terwijl Koolmees al jaren als Kamerlid en als mede-onderhandelaar naast Alexander Pechtold al gepokt en gemazeld was."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties