President Biden onder vuur: 'Hij stopte Trump-onderzoek dat wilde bewijzen dat corona uit Chinees lab kwam'

President Biden onder vuur: 'Hij stopte Trump-onderzoek dat wilde bewijzen dat corona uit Chinees lab kwam'

Joe Biden met een mondkapje. Bron: BiksuTong / Shutterstock.com.

Het debat over de oorsprong van het nieuwe Chinese coronavirus is écht losgebarsten. En één van de mensen die daarbij onder vuur is komen te liggen, is president Joe Biden. Want, zo berichten internationale media, eerder dit jaar dwong hij onderzoekers van het ministerie van buitenlandse zaken een onderzoek te beëindigen dat gericht was "op het bewijzen dat het nieuwe coronavirus afkomstig was" uit een streng geheim laboratorium in Wuhan.

Afgelopen herfst besloot toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo - een Republikein die voor Donald Trump werkte - om te onderzoeken of China's biologische wapenprogramma een rol heeft gespeeld in het ontstaan van de coronapandemie, aldus CNN. Maar dit onderzoek werd bekritiseerd door "insiders" die bang waren "dat het deel was van een politieke poging om China de schuld te geven van het virus," voegt de Daily Mail toe.

Vervolgens werd het team van de nieuwe president Joe Biden in februari en maart geïnformeerd over het onderzoek. Zij sloten het toen snel, want, zeggen bronnen tegen de media, ze maakten zich zorgen "over de legitimiteit ervan." Eén pro-Biden bron beweert bijvoorbeeld dat "de manier waarop ze werkten enorm verdacht was."

Maar mensen die betrokken waren bij het onderzoek zeggen dat dit je reinste onzin is. Zij stellen dat de manier waarop hun werk wordt neergezet totaal oneerlijk en onterecht is. Ze zijn juist, zeggen ze, heel objectief te werk gegaan.

Dit nieuws heeft voor kritiek gezorgd op het Witte Huis. Want, stelt de Daily Mail, critici zullen nu stellen dat Biden de pandemie gepolitiseerd heeft door een onderzoek te laten beëindigen omdat het begonnen was door zijn voorganger.

De theorie dat het virus afkomst was uit een laboratorium waar geheime projecten ontwikkeld werden, werd al een tijdlang verspreid door Trump. Volgens critici van hém deed hij dat alleen maar om "de aandacht af te leiden" omdat zijn reactie op het virus in hun ogen "te soft" was.

Maar het idee dat het virus inderdaad uit het Chinese laboratorium kwam begint steeds meer steun te krijgen in de mainstream, met prominente wetenschappers die er eerst erg sceptisch over waren - Anthony Fauci bijvoorbeeld, die eigenlijk de Amerikaanse Jaap van Dissel is - maar die nu zeggen dat het toch wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.

Dinsdagavond was Trump dan ook erg opgelucht tijdens een interview dat hij gaf aan Newsmax. In dat gesprek zei hij dat hij altijd geloofd heeft dat het virus afkomstig is uit het lab. En ja, zei hij, hij heeft het gevoel dat hij gerechtvaardigd wordt nu dat steeds meer leden van de mainstream media én wetenschappers zijn mening lijken te delen.

"Ik zei het vanaf het begin," aldus Trump, "dat het daar vandaan kwam. Ik denk dat het overduidelijk was voor slimme mensen. Dat is waar het vandaan kwam. Ik twijfel er niet aan. Ik twijfelde er niet aan. Maar ik werd bekritiseerd door de pers."

Maar ja, zei Trump, "mensen wilden niet toegeven dat het China was. Ze hebben het liever over Rusland."

"Van het begin af aan zei ik dat het uit Wuhan kwam," ging Trump verder. "En dat is ook waar alle doden waren, trouwens, toen we er voor het eerst van hoorden, met lijkenzakken, lichamen die overal in Wuhan provincie op straat lagen, en dat is waar het [lab] staat."

"Voor mij was het heel duidelijk. Ik zei het met overtuiging en ik werd bekritiseerd... Nu begint het beschamende mediakartel te erkennen dat dat [laboratorium] misschien wel de oorsprong is van het Chinese virus," zei hij. En hoewel dat rijkelijk laat is naar zijn mening is hij er desalniettemin blij mee.

Dit wordt héél interessant. Want de media worden zowaar wat kritisch over de manier waarop Biden omgaat met het coronavirus. Oké, niet alle media natuurlijk, maar wel genoeg media om er wat druk op te zetten. Nu gaan we zien of de theorieën van Trump en anderen daadwerkelijk kloppen of dat het luchtfietserij is. Hoe dan ook kan één ding gezegd worden: we moeten onderzoeken of Covid-19 is ontsnapt uit een lab in de Chinese stad Wuhan. Want we moeten weten hoe deze ramp is begonnen. Ongeacht wie de president is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Nieuw onderzoek wijst uit: 77% van de Nederlanders lijkt nu écht klaar met Haags politiek gedonder

Het afgelopen halfjaar daalde het vertrouwen in de Haagse politiek onder Nederlanders. Uit een peiling van Kantar Public onde...

Eerste uitzending Omroep ZWART mét Akwasi weet slechts 23.000 kijkers aan zich te binden

Omroep ZWART mocht vrijdagavond voor het eerst uitzenden op de Nederlandse Publieke Omroep. Waarschijnlijk hadden de meeste m...

Lees meer

Net binnen

Eerste uitzending Omroep ZWART mét Akwasi weet slechts 23.000 kijkers aan zich te binden

Omroep ZWART mocht vrijdagavond voor het eerst uitzenden op de Nederlandse Publieke Omroep. Waarschijnlijk hadden de meeste m...

Nieuw onderzoek wijst uit: 77% van de Nederlanders lijkt nu écht klaar met Haags politiek gedonder

Het afgelopen halfjaar daalde het vertrouwen in de Haagse politiek onder Nederlanders. Uit een peiling van Kantar Public onde...

Rutte speelt weer vertragingsspelletjes: uitzoeken SMS'jes kost minimaal nog "een maand"

Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is weer eens helemaal klaar met Mark Rutte. De reden? De premier vertraagt volge...

3 handige tips voor het afsluiten van een zakelijke autoverzekering

Heb je een auto gekocht en wil je deze voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruiken? Dan is de kans groot dat je het voer...

Linkse media helemaal in de war: 'Reformatorische scholen steunen homohuwelijk niet!!111'

Het is weer eens tijd voor wat christen-bashen in de media. Want 'Pointer' heeft 'onderzoek' gedaan en komt tot de 'schokkend...

Lees meer