Problemen voor Trump: Amerikanen maken zich meer zorgen over economische groei

Geen categoriedec 17 2018, 9:00
De Amerikaanse economie is de grootste ter wereld en de sterkste zeemacht. Het land is een continent en een grootmacht. Als er in Washington wordt gesproken, luistert de wereld. En zo is ook de Amerikaanse aandelenbeurs een belangrijke indicator voor de Amerikaanse economie. De Dow Jones Industrial Index deed het de afgelopen jaren sterk, maar recente zwakte heeft impact op hoe Amerikaanse burgers de staat van de economie bezien. Onder Republikeinse kiezers neemt het vertrouwen in de groei van de economie af. Deze week met ruim 8%. Ook de totale steekproef van YouGov laat dit patroon zien: Amerikanen maken zich meer zorgen over de economische groei nu dan een paar maanden geleden. Een van de belangrijkste redenen is de recente zwakte in de aandelenbeurs.
Op de vraag of het publiek verwacht of de aandelenmarkt gaat stijgen of dalen antwoorden de meesten dat zij een daling verwachten. 30% van de Amerikanen sprak deze week de verwachting uit in tegenstelling tot slechts 23% eerder. Een stijging van ruim 7% dus. Die perceptie wordt natuurlijk gevoed door een Dow Jones die momenteel instabiel lijkt en alle kanten op kan gaan. Sinds januari heeft de Dow al moeite om haar hoge indexprijs vast te houden. We zagen dan ook een flinke correctie in het eerste halfjaar waar de index ruim 3.000 punten verloor in enkele maanden. In april leek de weg omhoog weer gevonden, maar na de formatie van een 'dubbele top' rond de 26.000 punten zakte de Dow weer door het ijs en staat de index op 24.000 punten.
Een van de redenen die volgens analisten bijdraagt aan de daling is de verhoogde rentestanden van de Federal Reserve. Reden voldoende voor Trump om de Fed en publique op het matje te roepen. Maar het 'onafhankelijke' instituut vaart (min of meer) haar eigen koers en dus moest Trump de renteverhogingen slikken. Op zich is het geen enkel probleem dat Amerikanen denken dat de hausse op de aandelenmarkt voorbij is. Na perioden van economische groei, voornamelijk dankzij goedkoop krediet, moeten de rotte appels weer uit de boom vallen zodat de boom gezond blijft. Amerikanen zijn ondanks de sterke macro-economische cijfers van de afgelopen twee jaar toch ontevreden over Trumps economische beleid. Zo'n 42% keurt het af, dit was vorige week nog maar 38%.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten