Minder antisemitisme in het Hongarije van Viktor Orbán dan in Merkel's Duitsland

Geen categoriedec 17 2018, 10:00
De perceptie van Viktor Orbán wordt momenteel geschapen door nieuwsberichten en andere media-uitingen. Vrijwel niemand heeft Orbán ooit persoonlijk gesproken en wat we van hem weten is voornamelijk 'van horen zeggen'. In ieder geval lijkt iedereen het er in Nederland wel eens dat hij wel een erg 'foute man' is. En kritieken zijn natuurlijk altijd te leveren, maar wanneer we kijken naar het antisemitisme rapport van de Europese Unie dan blijkt het idee dat in Hongarije xenofoben wonen onjuist. Sterker nog, landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland scoren veel slechtere scores dan het Hongarije van Orbán. Zo geven joodse inwoners van de Europese Unie aan dat zij in Hongarije minder antisemitisme ervaren dan in Merkels Duitsland. De burgers van Budapest weten gelukkig wel beter.
Wanneer we het rapport over antisemitisme in de Europese Unie erbij pakken en vergelijkingen en trends analyseren dan vallen een aantal zaken op. Allereerst dat het rapport niet over één nacht ijs is samengesteld en een tijdsperiode beschrijft van 2007 - 2017. Dit is ideaal omdat hierdoor tijdafhankelijke trends kunnen worden herkend. Niet elk land documenteert antisemitische criminaliteit, waardoor vergelijkingen tussen het aantal geregistreerde voorvallen niet mogelijk is, wel is het mogelijk de attitudes van deelnemers met elkaar te vergelijken. Dan valt al vrij snel op dat de respondenten in Hongarije minder antisemitisme ervaren dan in Duitsland. Goh, hoe zou dat toch komen? Nou wellicht door de gebrekkige data waarop het rapport is gebaseerd. In Duitsland wordt er enorm spastisch over gedaan en zijn duizenden gevallen geregistreerd allemaal op naam van 'right wing'.

Antisemitische incidenten in Merkels' Duitsland

[caption id="attachment_215891" align="aligncenter" width="500"]Aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Duitsland. Bron: Europese Unie Aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Duitsland. In Duitsland is het aantal geregistreerde incidenten sterk toegenomen. Vooral sinds 2014 is een sterke stijging waarneembaar. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency[/caption]
We kunnen bovenstaande gegevens over antisemitische incidenten in Duitsland niet direct vergelijken met Hongarije vanwege het feit dat de gegevens een andere aard hebben en over Hongarije minder data wordt verzameld. Wel zijn het aantal hate crimes tegen joden geregistreerd en daarmee kan in ieder geval een trend worden gezien. Het aantal incidenten in het land van Orbán is stabiel en zelfs een licht dalend. Maar dit betekent natuurlijk niet dat alles perfect gaat. Zo kreeg Hongarije onlangs nog commentaar in de internationale pers vanwege een afbeelding waarop de voorzitter van een joodse diaspora vereniging wordt afgebeeld met geldbiljetten. Maar als we naar het rapport kijken dan schetsen dergelijke artikelen dus geen juist beeld.

Aantal antisemitische hate crimes in het Hongarije van Orbán

[caption id="attachment_215892" align="aligncenter" width="500"]Gegevens over het aantal antisemitische incidenten 'hate crimes' in Hongarije. Bron: Europese Unie Gegevens over het aantal antisemitische incidenten 'hate crimes' in Hongarije. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency[/caption]
Naast geregistreerde incidenten zijn ook de ervaringen van Europese joden meegenomen in het onderzoek. Een vragenlijst bevroeg respondenten over hun persoonlijke ervaringen met antisemitische incidenten. In Hongarije heeft 23% van de respondenten te maken gehad met één van de zes vormen van antisemitisme en in Duitsland was dit percentage ruim 41% over de afgelopen 12 maanden! Goh... Waar bij de voorgaande gegevens een vergelijking wordt bemoeilijkt door de verschillende registratiemethoden per land is dit niet het geval bij het vergelijken van persoonlijke ervaringen. Hongarije scoort zelfs het best van alle twaalf Europese landen. Ook beter dan Nederland waar in de afgelopen 12 maanden 39% van de respondenten antisemitisme ervoer.
[caption id="attachment_215893" align="aligncenter" width="684"]Ervaren antisemitisme per EU-land over de afgelopen twaalf maanden. Duitsland scoort het slechtst. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency Ervaren antisemitisme per EU-land over de afgelopen twaalf maanden. Duitsland scoort het slechtst. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency[/caption]
De gegevens lijken dus te suggereren dat in het 'ondemocratische', 'onvrije' en 'racistische' Hongarije minder problemen zijn met jodenhaat dan in de respectabele democratieën van Duitsland en Nederland. Het is daarom erg ironisch dat Orbán zo vaak de maat wordt genomen door politici van de Europese Unie. Met boter op hun hoofd verwijten ze de Hongaren van alles, maar als we vertrouwen op de ervaringen van deelnemers aan het onderzoek dan moet men wel tot de conclusie komen dat de Hongaren het niet zo slecht doen. Dubbele standaarden dus in de internationale pers. Of zoals Derk Jan Eppink (FvD) scherp wist te melden:
https://twitter.com/djeppink/status/1074289205671546881
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten