Mark Rutte geeft oppositie er van langs in open brief: 'schreeuwers aan de zijlijn'

Geen categoriedec 17 2018, 8:00
Alsof je door een park wandelt en een semi-pedante vent je achtervolgd om je een gratis krantje aan te smeren, zo voelt de emotiebrief die Mark Rutte vandaag laat publiceren in de kranten. De tekst is één groot stuk ellende. En dat is geen overdrijving, het is nu eenmaal een 'emotiebrief' met veel metaforen en weinig inhoud. De reden is simpel: de verkiezingen komen eraan en Mark Rutte moet weer stemmen trekken voor de reclamecampagne van de VVD. Al is het zo dat het logo van zijn partij of andere aspecten van de huisstijl niet te zien zijn in het ontwerp van de brief. Misschien dat het kekke oranje-blauw het niet meer zo goed doet als in het verleden. In de brief noemt Rutte Nederland een 'broos en teer bezit' en ook 'een vaasje'.
Het land dat streed tegen onmogelijke wetten uit Brussel, de Franse overheersing overleefde en twee wereldoorlogen van haar buren moest meemaken is een 'broos en teer' bezit aldus Rutte in de brief. Het stuk verschijnt vandaag in alle grote kranten als een paginagrote advertentie. De kleuren van de VVD zijn niet aanwezig, waarschijnlijk omdat het merk Rutte tegenwoordig een stuk sterker is dan de VVD. Het Algemeen Dagblad plaatste alvast een voorproefje op haar website.
[caption id="attachment_215876" align="aligncenter" width="609"]Een deel van de brief van Mark Rutte. Bron: Algemeen Dagblad Een deel van de brief van Mark Rutte. Bron: Algemeen Dagblad[/caption]
Meest stuitende aan de brief is de platvloerse en onder-de-riem aanvallen van politieke tegenstanders. Het begin van de brief leest nog leuk weg, maar in de zesde alinea gaat Rutte helemaal de mist in. Hij verwijst naar de Brexit en dat zou chaos zijn veroorzaakt door mensen en politici die 'vergeten wat ze samen bereikt hebben'. Leuke lezing van de situatie, maar iedereen weet natuurlijk dat de chaos die Brussel veroorzaakt vooraf ging aan de Brexit. Denk aan de ongecontroleerde migratiestromen, financiële instabiliteit en privacywetgeving waarvan kan worden gezegd dat het eerder ondermijnend is voor Nederland en de IT-sector dan daadwerkelijk een nuttige wet. Maar nee, het is de schuld van de burgers dat de Brexit chaotisch is en Brussel is natuurlijk heilig.
Een groot probleem volgens Rutte zijn mensen die 'zich niet verantwoordelijk voelen om er iets moois van te maken en enkel met zichzelf bezig zijn.' en 'Mensen die zo hard aan het vaasje trekken dat het daardoor stuk gaat'. Dat vaasje is een mooie metafoor, maar het feit is dat de democratie onder Rutte wordt uitgehold en de belastingen enkel toenemen. Zou Rutte het over zichzelf hebben in de brief? Verder stelt Rutte dat veel mensen zich niet vertegenwoordigd voelen, naar aanleiding van het rapport van staatscommissie Remkes. Maar daar heeft hij zelf natuurlijk alle verantwoordelijkheid voor, hij is immers premier. Maar hij legt de verantwoordelijkheid graag bij de oppositie: 'Mensen die bij de microfoon dingen kunnen roepen omdat ze weten dat er toch nooit een meerderheid voor zal zijn en zich dus niet voor de gevolgen hoeven te verantwoorden'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten