PVV, FVD en het Australisch immigratiemodel

Geen categoriedec 09 2018, 18:00
David van der Wilde neemt het Australisch immigratiemodel onder de loep. Het systeem waar FVD en PVV zo fan van zijn. Hebben ze gelijk en werkt dat echt? Via NPO Radio 1.
Het model is al vaker besproken en tegenstanders wijzen natuurlijk direct op de erbarmelijke omstandigheden op het eilande Nauru, wat wordt vergeleken met een concentratiekamp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wanneer men kritiek levert op het model, men direct díe kaart trekt.
De fout die hier wordt gemaakt en ditmaal door Van der Wilde nog eens wordt onderstreept, is het idee dat wanneer FVD/PVV het Australisch immigratiemodel willen implementeren, zij om één of andere reden het héle model moeten overnemen!
Hoe werkt het Australisch immigratiemodel?
Iedereen die illegaal binnen probeert te komen verliest zijn kans op een verblijfsvergunning. Wil je netjes via een formele aanvraag een verblijfsvergunning bemachtigen? Dan krijg je te maken met een puntensysteem. Hoge opleiding, goed cv, hoge kans op de arbeidsmarkt etc. leveren je meer punten op en verhogen je kans op een vergunning.
Goed, wat nu als je dat hele takke-end naar Australië hebt gevaren en je illegaal binnen probeert te komen? Australië stuurt je dan naar Nauru, een gigantisch flut kamp waarover diverse horrorverhalen de ether circuleren. Met weinig moeite mensonterend te noemen. Neveneffect is wel dat bijna niemand het meer waagt illegaal naar Australië te komen.
Nederland heeft natuurlijk geen Nauru-achtig eiland, laat staan dat er zo een zou moeten komen. Nederland is ook geen eiland dus de drempel ligt veel lager om makkelijk illegaal binnen te komen. Dan moet je dus praktisch gaan denken!
Het is prima mogelijk om het Australische model te strippen van zijn 'Nauru-component'. Je kunt illegalen bijvoorbeeld gewoon strafbaar stellen, want ja, 'illegaal'! Heb je dat gedaan, dan knikker je ze zo de gevangenis in, die doorgaans prima (helemaal vergeleken met Nauru) zijn. Je houdt ze dan net zo lang vast tot het land van herkomst ze terugneemt en klaar is kees: Australisch model naar Nederlandse wens. Kost een paar cent, alleen wel véél minder dan telkens die procedures maar moeten blijven bekostigen. Was dat nou zo moeilijk David?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten