Rechter maakt gehakt van vuurwerkverbod Hilversum

Rechter maakt gehakt van vuurwerkverbod Hilversum

De gemeente is niet bevoegd om zomaar een verbod in te stellen.

Goed nieuws voor iedereen die op Oudjaarsdag vuurwerk wil afsteken in het centrum van mediastad Hilversum. Het afsteken van vuurwerk werd onlangs verboden door het college van burgemeester en wethouders, maar dat verbod is nu gelukkig helemaal van de baan. De rechter heeft besloten dat het college te ver is gegaan met het vuurwerkverbod.

De reden is zo simpel als wat: het college gaat er gewoon niet over. Alleen de burgermeester zelf, in dit geval de linkse PvdA-burgemeester Pieter Broertjes, zou zo'n besluit mogen nemen, omdat het een kwestie is van openbare orde. De handhaving daarvan ligt bij de burgemeester, en niet bij het college. Citaat:

De gemeente wilde knalvuurwerk in het centrum van de stad verbieden. Twee handelaren uit de plaats hadden de gemeente voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat Hilversum te laat en te onduidelijk naar buiten is gekomen met het verbod. De rechter vindt dat burgemeester en wethouders niet bevoegd zijn om zo'n besluit te nemen.

Hoppa. Dit is niet alleen een geweldige ontwikkeling voor de ondernemers die vuurwerk verkopen - en die de economie draaiende houden - maar ook voor de consumenten die graag gewoon, zoals ieder jaar, een beetje knal- en siervuurwerk willen kunnen afsteken zonder dat de politie meteen torenhoge boetes uitdeelt.

De politie heeft sowieso geen trek in al die vuurwerkvrije zones, want het is totaal niet te handhaven.

Broertjes vindt het "heel teleurstellend" dat de rechter de wet handhaaft en dat hij niet als een linkse dictator het plezier voor de tienduizenden inwoners van de stad kan vergallen met een totaalverbod op consumentenvuurwerk. De initiatiefnemer van de klacht tegen de gemeente, Johan Witbaard, haalt keihard uit naar de gemeente. En terecht. Lees verder op pagina twee.

Ik citeer Witbaard: "Het kan toch niet zo zijn dat een burgemeester die zelf heel erg tegen vuurwerk is, de hele branche kapotmaakt. Er is ook nog zoiets als vrijheid voor de burgers. Die mogen het hele jaar, op een derde dag na, geen vuurwerk afsteken. Laat die paar uur dan ongemoeid voor degenen die vuurwerk wel leuk vinden." Spijker, kop, etc.

Ik kan niet anders dan het volkomen eens zijn met Witbaard. Wie niet tegen vuurwerk kan op dat ene avondje per jaar blijft maar binnen, duikt eerder het bed in of gaat maar lekker op vakantie. De gedachte is dat heel veel mensen vuurwerk niet leuk vinden, zoals ouderen, maar dat is de grootste onzin die er bestaat.

Wat mij betreft wordt er dit jaar meer vuurwerk dan ooit afgestoken in Hilversum. Dan kunnen we niet alleen Broertjes een poepie laten ruiken, maar ook de linkse media op het Mediapark. Die willen al jaren een einde maken aan de vrijheid van Nederlanders om op Oudjaarsdag vuurwerk af te steken, net zoals ze ieder jaar weer proberen Zwarte Piet af te schaffen. Dat gaat mooi niet gebeuren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties