Referendum over Donorwet geeft aan waar het middel voor is bedoeld: een rem en inspraak

Referendum over Donorwet geeft aan waar het middel voor is bedoeld: een rem en inspraak

De benodigde 10.000 handtekeningen zijn binnen, met 23.000 handtekeningen zelfs veel te veel. Aangezien de handtekeningen opgestuurd moesten worden per post geeft het aan hoe zeer het mensen aangrijpt. Afgelopen referendum over de Sleepnetwet liet al zien wat de burger kan bereiken en kan bewerkstelligen. Een referendum over de Donorwet is het volgende bewijs dat het referendum een geweldig middel is.

Het is een belangrijk en nationaal onderwerp en het is een ingrijpende wet, de Donorwet. Juist voor dit soort onderwerpen, net als met de Sleepnetwet, is het referendum bedoeld. Het Oekraïnereferendum was ook een geschikt voorbeeld, met betrekking tot volkssoevereiniteit, maar het stond net iets te ver af van mensen. Na het laatste referendum en een mogelijk referendum over de Donorwet kan de bevolking laten zien dat het zeker kan wennen aan dit middel.

In Zwitserland hebben ze er ook decennia, zo niet honderd jaar over gedaan om een geschikt systeem te krijgen voor een parlementaire democratie aangevuld met referenda. Zo een cultuur is niet zomaar opgebouwd, daar gaat tijd overheen. Ook in Nederland. Als het komende referendum een succes wordt, dan heeft het Nederlandse volk laten zien dat het in staat is om te ontwikkelen en te groeien in een nieuwe democratische traditie.

Maatschappelijke discussie, politici die het land doorgaan langs debatten. TV-debatten, Kamerdebatten, plaatselijk debatten: het referendum zorgt voor een maatschappelijke cultuur van deliberatie en uitwisseling van gedachten. Het zorgt voor een maatschappelijke cultuur waarin mensen met elkaar in gesprek gaan en politici gedwongen worden om met het volk in gesprek te gaan. Of het een binaire kwestie is of niet, uiteindelijk gaat het juist hier om. Het referendum als bindingsmiddel, zodat mensen uit hun bubbel getrokken worden en zich inlezen. Dat het volk het gevoel krijgt dat het iets te zeggen heeft en ook de capaciteit bezit om iets te vinden over een onderwerp.

Het referendum activeert de politiek en de bevolking. Het politieke discours wordt opengebroken en er is plaats voor de mening van de maatschappij. Het debat blijft niet meer in een politieke bubbel waarin politieke afspraken en lobbyisten en 'professionele adviseurs' het vooral voor het zeggen hebben.

Ga vooral uw steun betuigen voor een referendum over de Donorwet. Het is niet alleen uw plicht als burger, maar vooral als mens. Wilt u serieus genomen worden of niet? Wees niet passief, uw stem kan gehoord worden, maar die keuze en verantwoordelijk liggen volledig bij u.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties