Column Jan Roos: Niet Israël, maar juist de Palestijnen hebben Palestina gekoloniseerd

Column Jan Roos: Niet Israël, maar juist de Palestijnen hebben Palestina gekoloniseerd

Jan Roos in zijn woning. Bron: Screenshot VNL video.

Help die anti-Israëlkletskoek naar de Filistijnen.

Ik heb een uitgesproken hekel aan domme mensen met een uitgesproken domme mening. U begrijpt dan waarschijnlijk wel waarom ik om de meeste publieke anti-Israëloprispingen vaak eerst heel erg moet lachen, en dat er daarna toch nog een traan van verdriet over mijn wang rolt. Want wat een hemeltergende onzin wordt er verkondigd door dat kamp. En er wordt soms nog naar geluisterd ook. Kijk, ik ben pro-Israël, want waarom zo ik contra zijn?

Er zijn namelijk maar twee redenen om antipathie te hebben ten aanzien van de enige democratie in het Midden-Oosten. Eén: omdat je denkt dat er ooit een Palestina heeft bestaan en de Joden dat land hebben ingepikt. Of twee: omdat je gewoon een hekel aan Joden hebt. Om maar bij het laatste te beginnen: ik ben geen antisemiet, dus die valt direct af. Het fabeltje dat mensen zeggen anti-zionist te zijn, maar geen antisemiet, is aan mij niet besteed. Want als je die anti-zionisten eens pittig doorvraagt naar hun beweegredenen komt er uiteindelijk toch antisemitische bagger uit hun mond.

Voor reden één valt misschien iets te zeggen. Er zijn namelijk lang geleden redelijk veel mensen van huis en haard verdreven door het ontstaan van de huidige staat Israël, overigens mede door meerdere brute aanvallen van Arabische buurlanden. Alleen er valt nog meer tegenin te brengen. Laten we beginnen met het Palestijnse volk. Dat bestaat namelijk niet en heeft in de huidige vorm nooit bestaan. Ook het land Palestina is pas veel later verzonnen. De streek Palestina, vernoemd naar de inwoners van toentertijd, de Filistijnen, bestond echter wel al. Deze Filistijnen zijn overigens in het niets verdwenen na de verovering van het gebied door de Babyloniërs. Oftewel: de huidige Palestijnen zijn helemaal niet de oorspronkelijke bewoners van het gebied Palestina. En al zeker niet de erfgenamen die het land kunnen opeisen als dat van hen. Het is een samenraapsel van onder andere Bedoeïenen en Jordaniërs en waren immigranten van de streek, dus nu roepen dat hun land is afgepakt is baarlijke nonsens en geschiedkundig lachwekkend.

Dat er nu - totaal onbekende - Nederlandse artiesten André Rieu (u weet wel: die man die klassieke muziek heeft ver-SBS6-eerd) oproepen niet in Israël op te treden is zo verschrikkelijk triest. “Omdat Israël decennialang de rechten van Palestijnen schendt en een wrede militaire bezetting in stand houdt” schrijven ze op hun website en vergelijken Israël en passent met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Net zoals zoveel pro-Palestina activisten hebben ze zich blijkbaar nooit eens verdiept in de geschiedenis van het conflict of van de landen. Godzijdank heeft Rieu zijn oren niet laten hangen naar deze stupide oproep.

Dat kan je helaas van spelletjesmaker 999games niet zeggen. Zij noemen hun spel De Kolonisten van Catan, na klachten van hysterisch pro-Palestinavolk, alleen nog Catan. ,,Sommige mensen stelden dat we hiermee steun gaven aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, een moderne vorm van kolonisatie”, aldus 999games. Ze hadden natuurlijk helemaal die naam niet hoeven aanpassen, maar alleen een simpel mailtje terugsturen dat de huidige Palestijnen ook allemaal kolonisten zijn van het gebied van de Filistijnen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties