Referendumverraad: oude D66-poster laat zien dat de partij alle principes overboord heeft gegooid

Referendumverraad: oude D66-poster laat zien dat de partij alle principes overboord heeft gegooid

Vijftig jaar geleden was D66 nog vóór democratie. Nu wil de partij het raadgevend referendum afschaffen.

Het laatste uur voor het raadgevend referendum heeft geslagen. De beoogde coalitiepartners VVD, CDA, ChristenUnie en D66 zijn van plan om het referendum af te schaffen. Hop, weg met die lastige democratie. Referenda leveren immers alleen maar moeilijkheden op voor de gevestigde partijen: zo stond Rutte flink in zijn hemd toen Nederland massaal 'nee' zei tegen het EU-verdrag met Oekraïne (dat vandaag overigens doodleuk in werking is getreden).

De oplossing van het partijkartel is eenvoudig: afschaffen, dat referendum. Straks hoeven ze dus nóg minder rekening te houden met de wens van de kiezer en kunnen ze nóg meer hun eigen gang gaan. Natuurlijk zijn we inmiddels gewend dat de gevestigde partijen er niet voor ons zitten maar voor zichzelf, maar het blijft bizar. Partijen zouden de wensen en belangen van hun kiezers moeten nastreven, en niet slechts hun eigen machtspositie moeten versterken.

Dat geldt zeker voor D66 - jawel, Democraten '66. Er is geen partij die haar principes zó erg overboord heeft gegooid als D66. Van een rebelse, vernieuwende partij die het bestaande bestel wilde openbreken, is niets meer over. D66 is de establishmentpartij bij uitstek geworden. De allereerste verkiezingsposter van de partij laat zien hoe zeer D66 is afgedreven van haar idealen.

Deze twitteraar heeft het bij het juiste eind: deze poster uit 1967 kan de prullenbak in. De idealen die hier staan verwoord hebben namelijk niets, maar dan ook niets meer te maken met D66 vandaag de dag.

Het bestel is ziek en moe. Wij willen het doorbreken. Wij willen een nieuwe democratie. Wij willen dat ook U weer wat te zeggen krijgt.

Tegenwoordig zou je geen enkele D66'er dit horen zeggen. Vandaag de dag staat Forum voor Democratie het dichtst bij de oorspronkelijke idealen van D66: meer inspraak voor de burger, doorbreek het bestel, weg met de oude politiek.

Lees meer over:
D66 Partijkartel Referendumwet

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer