Feest! Terwijl Rutte toekomstige referenda alvast smoort, is het associatieverdrag in werking getreden

Nu Rutte en zijn formatiepartners een moord voorbereiden op de Referendumwet, zou je bijna vergeten wat het vorige referendum teweeg heeft gebracht.

Het had dé grote overwinning van de democratie in Nederland moeten zijn. Nadat we ons altijd enkel hadden kunnen uiten op verkiezingsdag – om daarna weer vier jaar lang stoïcijns genegeerd te worden door Den Haag – kregen we in september 2014 dan eindelijk een manier om de wil van het volk wat directer te vertolken: het raadgevend referendum. Goed, het was nog steeds geen bindend referendum, maar het was beter dan niets: met de nadruk op “was”.

Inmiddels heeft D66 – sinds haar oprichting een groot voorstander van referenda – inmiddels een stevige knieval (D66 heeft immers ook zwakke knietjes, zoals Thierry Baudet het verwoordde) gemaakt voor het partijkartel van VVD en CDA  dat, samen met de ChristenUnie, nooit veel had met de wil van het volk. Zoals het er nu voor staat wordt de Referendumwet dan ook weer afgeschaft door de wannabe-dictators van Rutte III.

Je hoeft niet lang na te denken om te snappen hoezo dat gebeurt, en vooral waarom D66 haar ‘principes’ opeens laat staan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het eerste referendum dat opgezet werd met deze wet, over het associatieverdrag met Oekraïne. We weten allemaal hoe dat afliep: tegen de wil van de eurofielen in Brussel én Den Haag zei het Nederlandse volk massaal “nee” tegen dit verdrag, wat voor elke zichzelfrespecterende politicus een duidelijk teken had moeten zijn om dat onding dan ook vooral niet te ratificeren. Maar goed, zo zit men hier niet in elkaar: met behulp van een betekenisloos inlegvelletje kwam het er alsnog van.

En – blaas de ballonnen maar alvast op – inmiddels is het zover: om middernacht is het verdrag dat we door de strot geduwd hebben gekregen dan ook voor de volle 100% in werking gegaan. Sommige delen waren dat al een tijdje, maar nu zijn ook de echt problematische stukken operationeel:

Veel onderdelen van het in juni 2014 gesloten verdrag waren al voorlopig van kracht sinds september 2014, en het vrijhandelsdeel sinds januari vorig jaar. Vanaf 1 september wordt ook de samenwerking op het gebied van onder meer veiligheid, justitie, migratie, belastingen en onderwijs versterkt.

Nou, joepie. En dat allemaal dankzij de ‘enorme inspanningen’ van Mark Rutte, die ons land – en daarmee Europa – voor de Oekraïense wolven heeft gegooid. Nou, leuk hoor: je wordt vriendelijk bedankt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Obiwokekenobie

  Er moet meer onderzoek gedaan worden naar Rutte, Timmermans, Pechtold en hun contacten en zakenpartners…
  Waarom hebben ze hun ziel verkocht en wat kregen ze er voor?

  Waarom willen Nederlandse journalisten wel moeite doen om Trump’s vuilnis om te spitten opzoek naar een scoop maar onze eigen politici blijven buiten schot…

 2. Kodi

  Hier ging het associatieverdrag dus o.a. om; En wordt het ook nog gesubsidieerd?

  Oekraïense ‘plofkipfabriek’ strijkt neer in Veenendaal https://s.vk.nl/t-a4308630/

 3. Rust

  De heer Rutte, verloren zoon van K.Dopper

  1. Ni28

   Wat een familie toch!

 4. Ni28

  Het verdrag is in werking getreden maar gelukkig door de inlegvelletje van Rutte. Of is het velletje door de EU wind weggeblazen?

 5. Ruud562

  “Inmiddels heeft D66 – sinds haar oprichting een groot voorstander van referenda”.

  Sybren, D66 houdt juist voorstellen voor referenda tegen! Dus niks groot voorstander!

  Of,…. toch wel D66 is zéér groot voorstander van een centrale aansturing door ‘Brussel’. En dan kan je inspraak van het volk zéker niet gebruiken c.q. tolereren.
  Dus hoezo Democratisch??

 6. Christina

  Hoe heeft het toch kunnen gebeuren dat er zoveel Nederlanders op dit vullis allemaal hebben gestemd??
  Ongelofelijk we wisten toch hoe die Rutte trut was en dat CDA zijn ook een stel trollen altijd al geweest, om over dat gore D66 maar te zwijgen met die engnek met zijn kikkerogen Pechtholdje!!
  Wat een vullis hadden we en wat een groter vullis krijgen we!!
  En dan te bedenken dat er nog vele Nederlanders blij zijn met dit schorem!!!

  1. Ecoshaarlem

   Uitsteken verwoord, geen speld tussen te krijgen!

 7. corfo

  Zou me niks verwonderen als bijv. Rutte, van Baalen en Neeltje Smit binnen kort een aanklacht aan hun broekjes krijgen wegens lidmaatschap van een criminele organisatie : de VVD.
  Nu hebben ze Robin Linschoten te pakken voor belastingfraude, Jan Houwers wegens hypotheekfraude, en Henri Keizer, mogelijk ook fraude. Opstelten wegens dementie, Teeven wegens ernstige vergeetachtigheid, allemaal toch wel zéér kundige bestuurders ?

 8. RobertMarsman

  Wees blij dat dat raadgevende referendum van de tafel wordt geveegd want als iets duidelijk is geworden is dat het raadgevende referendum niets toevoegt. Als je al referendums wil hebben zouden ze bindend moeten zijn en niet raadgevend. Voor mij hoeft dat associatieverdrag met de Oekraïne er niet te komen maar de regering doet natuurlijk ook niets verkeerd. Het was nu eenmaal een raadgevende uitslag en dus kunnen ze die naast zich neerleggen. En partijen die vinden dat dat associatieverdrag er dan niet zou moeten komen omdat Nederland nee heeft gestemd die eisen dan dat dat raadgevende referendum een bindende zou moeten zijn.

  Raadgevende referendums voegen niets toe dus weg er mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.