Feest! Terwijl Rutte toekomstige referenda alvast smoort, is het associatieverdrag in werking getreden

Geen categoriesep 01 2017, 11:00
Nu Rutte en zijn formatiepartners een moord voorbereiden op de Referendumwet, zou je bijna vergeten wat het vorige referendum teweeg heeft gebracht.
Het had dé grote overwinning van de democratie in Nederland moeten zijn. Nadat we ons altijd enkel hadden kunnen uiten op verkiezingsdag - om daarna weer vier jaar lang stoïcijns genegeerd te worden door Den Haag - kregen we in september 2014 dan eindelijk een manier om de wil van het volk wat directer te vertolken: het raadgevend referendum. Goed, het was nog steeds geen bindend referendum, maar het was beter dan niets: met de nadruk op "was".
Inmiddels heeft D66 - sinds haar oprichting een groot voorstander van referenda - inmiddels een stevige knieval (D66 heeft immers ook zwakke knietjes, zoals Thierry Baudet het verwoordde) gemaakt voor het partijkartel van VVD en CDA dat, samen met de ChristenUnie, nooit veel had met de wil van het volk. Zoals het er nu voor staat wordt de Referendumwet dan ook weer afgeschaft door de wannabe-dictators van Rutte III.
Je hoeft niet lang na te denken om te snappen hoezo dat gebeurt, en vooral waarom D66 haar 'principes' opeens laat staan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het eerste referendum dat opgezet werd met deze wet, over het associatieverdrag met Oekraïne. We weten allemaal hoe dat afliep: tegen de wil van de eurofielen in Brussel én Den Haag zei het Nederlandse volk massaal "nee" tegen dit verdrag, wat voor elke zichzelfrespecterende politicus een duidelijk teken had moeten zijn om dat onding dan ook vooral niet te ratificeren. Maar goed, zo zit men hier niet in elkaar: met behulp van een betekenisloos inlegvelletje kwam het er alsnog van.
En - blaas de ballonnen maar alvast op - inmiddels is het zover: om middernacht is het verdrag dat we door de strot geduwd hebben gekregen dan ook voor de volle 100% in werking gegaan. Sommige delen waren dat al een tijdje, maar nu zijn ook de echt problematische stukken operationeel:

Veel onderdelen van het in juni 2014 gesloten verdrag waren al voorlopig van kracht sinds september 2014, en het vrijhandelsdeel sinds januari vorig jaar. Vanaf 1 september wordt ook de samenwerking op het gebied van onder meer veiligheid, justitie, migratie, belastingen en onderwijs versterkt.

Nou, joepie. En dat allemaal dankzij de 'enorme inspanningen' van Mark Rutte, die ons land - en daarmee Europa - voor de Oekraïense wolven heeft gegooid. Nou, leuk hoor: je wordt vriendelijk bedankt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten