Republikeins debat 'beschaafd' verlopen: Cruz en Rubio weer als beste uit de verf

Geen categorienov 11 2015, 12:00
Jeb Bush presteerde beter, maar niet goed genoeg.
Marco Rubio en Ted Cruz domineerden gisteravond, net als twee weken geleden, het door Fox Business gemodereerde debat. Het was vergeleken met vorige keer een beschaafde en soms misschien wel tamme discussie. Het is duidelijk dat Fox de storm van kritiek van het vorige debat, gepresenteerd door het CNBC-kanaal, wilde voorkomen. Er waren toen veel klachten, zowel van kandidaten als kijkers, over de toon van de gespreksleiders. Die zou te aanvallend zijn en de vragen teveel gericht op het elkaar doen zwartmaken van kandidaten. Dit bleek men zo hoog op te nemen dat de kandidaten en hun campagneteams besloten om samen nieuwe richtlijnen voor toekomstige debatten op te stellen. Hoewel de besprekingen hierover lijken te zijn vastgelopen, was het een duidelijk signaal richting de media: stel ons vragen over onze ideeën, en probeer ons niet te laten denken dat mede-Republikeinen de vijand zijn.
Wie de grootste vijand wel was kwam weer duidelijk naar voren, onder andere in het eerste debat. Aan dit 'kleine' debat doen kandidaten mee die te laag staan in de peilingen om mee te mogen doen met het hoofddebat, dat twee uur later begon. Het eerste debat was voornamelijk een tweestrijd tussen Chris Christie, de goeverneur uit New Jersey, en de goeverneur van Louisiana, Bobby Jindal. Christie had tot nu toe steeds meegedaan aan het grote debat, maar was gisteravond te ver in de peilingen gezakt om daar nog plaats te mogen nemen. Dat is opvallend, omdat hij het in alle debatten redelijk goed deed met zijn rake opmerkingen, die vaak veel applaus oogsten onder het publiek. Jindal viel zijn tegenkandidaten vooral aan op de cijfers: volgens hem was hij duidelijk de kandidaat die in de praktijk het meeste op staatsuitgaven had gekort, iets wat voor alle republikeinen belangrijk is. Christie reageerde hierop door te zeggen dat hij Jindals werk waardeerde, maar deze laatste bleef doorhameren op het onderwerp. Uiteindelijk zei Christie:

Wauw, ik gaf je net een compliment en je reageert zo. Hoe zou je wel niet hebben gereageerd als ik iets onaardigs had gezegd?

En later:

Als jij denkt dat Santorum, Huckabee (de twee andere kandidaten in het debat, red.) of ik teveel gaan uitgeven, dan ga je echt schrikken zodra je ziet wat Hillary Clinton allemaal wil doen als ze wint.

[caption id="attachment_123993" align="aligncenter" width="787"]Jindal valt Christie en Huckabee aan Jindal valt Christie en Huckabee aan[/caption]
Hillary Clinton: de naam viel weer enkele malen gedurende de avond, altijd in vergelijking met hoe het nog veel erger zou kunnen. Hoewel de voormalige First Lady de afgelopen tijd stevige concurrentie krijgt van de linksere Bernie Sanders geldt ze nog steeds, in ieder geval voor de kandidaten, als de gedoodverfde tegenstander volgend jaar. Dan moet de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen het opnemen tegen de winnaar van de Democraten.
In het grote debat waren de ogen onder andere gericht op Jeb Bush. De voormalig goeverneur uit Florida en broer van zakt, na drie zeer teleurstellende debatten, steeds verder weg in de peilingen. Hoewel hij in het begin gold als de 'logische keuze' voor veel Republikeinen beginnen zelfs zijn donors te twijfelen aan zijn kansen. Hij moest het dan ook goed doen om in de race te kunnen blijven. Uiteindelijk deed hij het aardig, beter dan tijdens het vorige debat. Toen viel hij senator Marco Rubio, ook uit Florida, aan op zijn afwezigheid in de senaat. Deze aanval werd echter pijnlijk gepareerd door Rubio, waarna Bush zelf het grootste slachtoffer van zijn opmerking bleek. Zijn beste opmerking kwam deze keer op het controversiële immigratiebeleid van Trump, die meerdere malen heeft aangegeven een muur te willen bouwen langs de grens met Mexico, en illegalen massaal te willen deporteren. Bush reageerde op dit laatste door te zeggen dat dit allesbehalve te vereenzelvigen is met de normen en waarden van de Amerikaanse samenleving, die juist gebouwd zouden zijn op nuttige bijdragen van immigranten. Bush deed het duidelijk beter en kwam zelfvertrouwder over dan vorige keer, maar het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de negatieve spiraal waar zijn campagne zich in bevindt te doorbreken.
Een opvallende tegenvaller waren de prestaties van Ben Carson, of beter gezegd het gebrek daaraan. Carson had zich in de vorige debatten voornamelijk gepresenteerd als een rustige en intelligente man, met af en toe de nodige verlichtende opmerkingen. De voormalige neurochirurg bleef deze keer echter op de achtergrond: hij gebruikte de minste spreektijd van alle deelnemers. Toch bleek hij wel goed in het ontwijken van opmerkingen over een klein schandaal dat deze week bekend werd. Carson zou hebben beweerd op de prestigieuse militaire academie West Point te hebben gezeten, maar ontkende dit later weer. De verwarring aan beweringen die hij wel of niet zou hebben gedaan pakte uiteindelijk vooral slecht uit voor de media die het verhaal hadden gebracht.
Deze media waren in het vorige debat een belangrijk punt voor senator Marco Rubio. Hij noemde de mainstream media toen de "grootste super pac van de Democraten", een opmerking die hem een staande ovatie opleverde vanuit het publiek. Ook deze keer viel hij op door zijn beheerste, maar rake reacties op aanvallen van tegenkandidaten, deze keer van Rand Paul. Deze senator uit Kentucky, die vindt dat de Verenigde Staten een veel beperkter buitenlands beleid moeten voeren, stelde dat Rubio's plannen, waarin meer geld beschikbaar zou komen voor het leger, niet zouden stromen met de opvattingen van een echte conservatief. Rubio's antwoord:

Ik weet dat Paul een echte isolationist is. Maar ik weet dat de wereld een stuk veiliger is als de Verenigde Staten het sterkste land ter wereld zijn.

En dan was er Ted Cruz, die ook opviel door zijn goede prestaties in het debat. Hij reageerde ook op de aanval van Paul op Rubio:

Denk je dat het verdedigen van dit land duur is? Moet je eens kijken hoe duur het wordt als je het niet verdedigt.

Het lijkt Cruz sowieso voor de wind te gaan. Hij komt er tot nu toe goed vanaf wat betreft persoonlijke aanvallen van andere kandidaten. Rubio en Bush vallen elkaar aan en Trump valt vrijwel iedereen aan, maar Cruz lijkt de dans vooralsnog te ontspringen. Dit heeft hem de kans gegeven om langzaam maar zeker te stijgen in de peilingen, met percentages die ongeveer gelijk zijn aan die van Rubio. Sommige analisten voorspellen inmiddels dat Cruz en Rubio uiteindelijk de twee grootste kanshebbers op de Republikeinse nominatie zullen zijn. Hoewel Trump en Carson nog steeds bovenaan de peilingen staan, lijken hun prestaties bij de debatten dit wel te ondersteunen: beheerst, raak en standvastig. Dit zijn twee senatoren om in de gaten te houden.
Het volgende debat vindt plaats op 15 december.
[caption id="attachment_123994" align="aligncenter" width="600"]Ted Cruz (rechts) Ted Cruz (rechts)[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten