Richard de Mos pakt Haagse burgemeester Van Zanen aan om politiegeweld: 'Hard ingegrepen op vrolijke demonstratie!'

Richard de Mos pakt Haagse burgemeester Van Zanen aan om politiegeweld: 'Hard ingegrepen op vrolijke demonstratie!'

Richard de Mos.

Het liep afgelopen zondag gierend uit de hand tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Beelden van vermoedelijk politiegeweld gingen zelfs de hele wereld over. Code Oranje-leider Richard de Mos is nog steeds geschokt van de beelden die hem onder ogen kwamen. Hij wil dan ook directe opheldering van de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

De politie heeft het Malieveld in Den Haag zondagmiddag schoongeveegd, nadat duizenden tegenstanders van het coronabeleid waren samengekomen om hun afkeur van de lockdown luidkeels te laten horen. Nadat de politie ter plaatse opriep naar huis te gaan, zijn agenten met politiebusjes, paarden en honden het veld over gerend, waarbij ook klappen werden uitgedeeld aan demonstranten. De demonstranten moesten rennen om op tijd weg te komen.

Lijsttrekker Richard de Mos van Code Oranje kan niet anders dan afkeurend reageren: "Ik wil van burgemeester Jan van Zanen een feitenrelaas over hoe deze demonstratie zo uit de hand heeft kunnen lopen en wat daarbij de geweldsinstructies waren. Ook wil ik weten waarom er gekozen is voor de limiet van 200 demonstranten, terwijl het Malieveld ruimte biedt voor tienduizenden demonstranten", aldus De Mos.

De Mos wijst op het feit dat beelden op social media, tot het optreden van de politie, een vreedzame en vrolijke demonstratie laten zien.

"Waarom heeft de burgemeester er niet voor gekozen om te de-escaleren, maar juist met harde hand in te grijpen?", vraagt De Mos zich openlijk af. Ook wil hij weten wat het college doet aan de beeldvorming die ontstaat. "Het lijkt dat het onderwerp waarover gedemonstreerd wordt, bepalend is voor de reactie van het bevoegd gezag. En dat kan nooit de bedoeling zijn," meent de politiek voorman.

Richard de Mos heeft in zijn hoedanigheid als raadslid in Den Haag daarom flink gepeperde raadsvragen gesteld aan het college van B&W, dat wordt voorgezeten door Van Zanen:

1) Graag een feitenrelaas over de uit de hand gelopen demonstratie op het Malieveld d.d 14 maart 2021.

2) Het Malieveld biedt veel meer ruimte dan voor 200 personen; waarom heeft u gekozen deze limiet te stellen?

3) De beelden laten een vreedzame en vrolijke demonstratie zien: waarom heeft u besloten met harde hand in te grijpen, in plaats van te de-escaleren, zoals u bij eerdere demonstraties deed?

4) Wat doet u aan de beeldvorming die ontstaat, dat het onderwerp waarover gedemonstreerd wordt, bepalend is voor de reactie van het bevoegd gezag?

Antwoorden op de bovenstaande vragen is er nog niet, maar met de ongeregeldheden die we zondag hebben gezien op het Malieveld, kan het bijna niet anders dan dat een onderzoek wordt gestart met daarbij de kernvraag hoe een vreedzaam protest zo heeft kunnen escaleren. Hopelijk dragen de vragen van De Mos daar wat aan bij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties