Rubio en Cruz stelen de show bij Republikeins debat, Jeb Bush en Rand Paul zijn de grote verliezers

Geen categorieokt 29 2015, 16:21
Koplopers Trump en Carson stelden teleur.
Senators Marco Rubio en Ted Cruz hebben gisteren een glansrijke overwinning behaald bij het Republikeinse presidentsdebat. Dit was het derde debat in de aanloop naar de Republikeinse voorverkiezingen. De winnaar van die voorverkiezingen wordt de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap en moet het vervolgens opnemen tegen de Democratische kandidaat.
Nog steeds zijn er veel kandidaten in de race om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen. De tien die het hoogst staan in de peilingen, mochten deelnemen aan het debat gisteravond. De aandacht ging vooral uit naar de kandidaten die de peilingen aanvoeren, de voormalige neurochirurg Ben Carson en zakentycoon Donald Trump. Ook van de jonge Senator Marco Rubio uit Florida, die met zo'n 9 procent de derde plek in de peilingen heeft, werd veel verwacht.
Het werd een debat met veel verrassingen. Vooral de zeer felle, aanvallende vragen van de moderators vielen op. Ze leken erop gericht om de kandidaten elkaar te laten aanvallen, in plaats van een inhoudelijk debat op gang te brengen. Ted Cruz sprak de moderators hierop aan:
[caption id="attachment_122923" align="aligncenter" width="665"]Foto: Yahoo News / Twitter. Cruz bekritiseert de vraagstelling Foto: Yahoo News / Twitter. Cruz bekritiseert de vraagstelling[/caption]

Dit is geen kooigevecht. De vragen die worden gesteld zouden er niet voor moeten zorgen dat mensen op elkaar gaan inhakken. Het zou moeten zijn: 'Wat zijn jullie inhoudelijke oplossingen?'

De scherpe opmerking van Cruz oogstte enorme bijval. Niet alleen kreeg hij veel applaus uit de zaal, ook de focusgroep – een soort live opiniepeiling van het debat – was razend enthousiast.
https://twitter.com/FrankLuntz/status/659532219069763584?ref_src=twsrc%5Etfw
Jeb Bush viel op in het debat door zijn slechte optreden. Zijn peilingen vallen tegen, en ook financieel gaat het niet lekker met zijn campagne. Vorige week moest hij zelfs van al zijn medewerkers de salarissen verlagen. Daarom probeerde Bush nu te scoren met een aanval op Marco Rubio. Rubio en Bush komen beide uit Florida en waren lang politieke bondgenoten. Nu viel Bush zijn voormalige protegé echter aan op zijn vermeende afwezigheid in de Senaat. "Als je stemmingen wilt overslaan, kun je beter ontslag nemen en iemand anders je werk laten doen", beet de voormalige gouverneur van Florida Rubio toe. Rubio liet zich niet uit het veld slaan, en zette Bush neer als een opportunist die oude vrienden aanvalt omdat dat politiek handig is:

Iemand heeft je ervan overtuigd dat het jou helpt om mij aan te vallen.

Rubio's verweer werd beloond met een enorm applaus en ook op Twitter vond hij veel bijval. Bush' aanval was dus als een boemerang teruggekaatst. Rubio kwam sterk over en straalde leiderschap uit, terwijl Bush overkwam als iemand die zijn medekandidaten aanvalt om er zelf van te profiteren.
In navolging van Cruz uitte ook Rubio vervolgens felle kritiek op de media en de moderatie van het debat. Toen Trump begon over de zogeheten Super PACs, de rijke onafhankelijke campagnefondsen waarvan veel kandidaten afhankelijk zijn, onderbrak Rubio hem.

De Democraten hebben hun eigen Super PAC, en het heet de mainstream media.

Die one-liner en zijn succesvolle confrontatie met Jeb Bush zorgden ervoor dat Marco Rubio één van de twee absolute winnaars was (samen met Ted Cruz). Hij kan nu zijn goede plek in de peilingen verder versterken. Rubio hoopt dat hij de kandidaat wordt die zowel voor de conservatieve flank als voor de partijtop van de Republikeinse partij acceptabel is.
Trump en Carson kwamen niet goed uit de verf in het debat. Trump viel voorheen op door zijn felle retoriek, maar hij viel in het niet bij Cruz en Rubio. Carson kwam nogal warrig en sloom over. Waarschijnlijk is dat goed nieuws voor Cruz. De achterban van Trump en Carson is overwegend conservatief en evangelisch, precies de groep voor wie Cruz ook een zeer aantrekkelijke kandidaat is. Als Trump en Carson het slechter gaan doen, is dat dus goed voor Cruz.
Als Cruz en Rubio zo goed blijven presteren, zal dat zich zeker vertalen naar betere peilingen voor de twee. Veel analisten verwachten dat de voorverkiezingen uiteindelijk zullen uitlopen op een tweestrijd tussen de compromisloze conservatief Cruz, en de meer gematigde Rubio.
https://twitter.com/MarkHalperin/status/659573575020650496
De grote verliezers van het debat waren Jeb Bush en Rand Paul. Jeb Bush door zijn mislukte aanval op Marco Rubio, en Rand Paul omdat hij zijn standpunten totaal niet goed onder woorden wist te brengen. Waarschijnlijk is Paul de eerstvolgende kandidaat die de Republikeinse race verlaat – zijn peilingen vallen zwaar tegen, zijn campagnefinanciën staan onder druk en in de debatten presteert hij slecht.
[video width="640" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/10/WOW-Ted-Cruz-DESTROYS-CNBC-Hosts-at-GOP-Presidential-Debate-480p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten