Abbas in Den Haag onthaald door pro-Israëlische demonstratie

Geen categorieokt 29 2015, 15:00
Pro-Israëlische organisaties hebben vanmorgen gedemonstreerd in Den Haag naar aanleiding van het bezoek van de Palestijnse leider Abbas.
Vandaag werd de Palestijnse leider Abbas ontvangen in de Eerste en Tweede Kamer. De president van de Palestijnse Autoriteit is op een officieel bezoek in Nederland, dat meerdere dagen zal duren. De komst van Abbas is omstreden – hoewel het bezoek al ver van tevoren was gepland, is het op dit moment extra controversieel in verband met de voortdurende aanslagen in Israël door Palestijnse terreurgroepen. Hierbij kwamen al 11 Israëli's om het leven. Meer dan 300 mensen demonstreerden vandaag bij de komst van Abbas, op een manifestatie die was georganiseerd door het CIDI en Christenen voor Israël.
[caption id="attachment_122910" align="aligncenter" width="600"]Foto: CIDI Jongerenorganisatie CIJO Foto: CIDI Jongerenorganisatie CIJO[/caption]
Israël meent dat Abbas het geweld aanmoedigt, in plaats van de kalmte te bewaren. Zo beweert de Palestijnse leider dat Israël van plan is om de Tempelberg (waar de voor moslims heilige Al Aksa-moskee staat) over te nemen. Ook de kamerfracties van ChristenUnie, SGP en VNL veroordelen de rol van Abbas.
[caption id="attachment_122911" align="aligncenter" width="600"]Foto: Christenen voor Israël Kees van der Staaij spreekt de betoging toe. Foto: Christenen voor Israël[/caption]
De deelnemers aan de betoging, die plaatsvond op het Plein voor de Tweede Kamer, hadden dezelfde boodschap voor de Palestijnse leider. Onder andere SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind spraken bij de betoging. Zij riepen Abbas op om het geweld tegen Israëli's te veroordelen. Ook Opperrabbijn Jacobs en Rabbijn Evers spraken de menigte toe, en spraken de hoop uit op vrede. Israëlische ambassadeur Haim Divon deed dezelfde oproep.
[caption id="attachment_122912" align="aligncenter" width="600"]Rabbijn Jacobs spreekt de demonstratie toe. Foto: Christenen voor Israël Rabbijn Evers spreekt de demonstratie toe. Foto: Christenen voor Israël[/caption]
https://twitter.com/CIDIjongeren/status/659671020467585024
CIDI-directeur Hanna Luden sprak haar bezorgdheid uit over de escalatie van het geweld tegen Israëli's, en deed een gepassioneerde oproep aan Abbas:

Alleen overleg kan een toekomst bieden. President Abbas: zeg nee tegen alle haatzaaiers en houd op met de verheerlijking van deze daden. Een betere toekomst kan alleen worden bereikt door vrede: heb medelijken met uw eigen volk. Gun het een toekomst!

[caption id="attachment_122913" align="aligncenter" width="600"]CIDI-directeur Hanna Luden. Foto: Christenen voor Israël CIDI-directeur Hanna Luden. Foto: Christenen voor Israël[/caption]
Morgen heeft een CIDI-delegatie een gesprek met Abbas op een besloten bijeenkomst. Daarbij zal de organisatie dezelfde oproep doen aan de Palestijnse leider als vandaag bij de demonstratie: keur de terreur af en begin rechtstreekse onderhandelingen met Israël.
[caption id="attachment_122914" align="aligncenter" width="600"]Foto: CIDI Jongerenorganisatie Foto: CIDI Jongerenorganisatie[/caption]
In de Tweede Kamer zegde Abbas toe geweld te veroordelen. Hij weigerde echter om expliciet afstand te nemen van het geweld tegen Israëli's. Hij wilde echter niet beloven dat hij binnenkort verkiezingen organiseert in de Palestijnse Autoriteit. Abbas is in 2005 verkozen voor een vierjarige termijn, maar sindsdien zijn er geen verkiezingen meer geweest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten