Rutte gooide 17 miljard euro weg om 'de Grieken te helpen.' Nu is er een nieuwe Griekse crisis in de maak

Geen categoriefeb 08 2017, 14:00
De steun aan Griekenland heeft helemaal niets uitgehaald. Maar vrees niet: na de verkiezingen zal Rutte ons ongetwijfeld vertellen dat het dit keer wél werkt... alleen moeten we dan nog een keer hetzelfde bedrag (of meer) overmaken.
Het gaat weer eens helemaal mis in het meest onverantwoordelijke land van Europa, waar politici het volstrekt normaal vinden om geld uit te geven dat er niet is. Ik heb het natuurlijk over Griekenland.
Zoals iedereen met ook maar een beetje gezond verstand zag deze nieuwe crisis natuurlijk al van heinde en verre aankomen, maar onze politici logen er desalniettemin keer op keer over. Ja, ja, met wat steun zou het prima gaan met Griekenland. Er werden 'afspraken' gemaakt en Athene zou daar aan gehouden worden. Harde regels. Nog hardere afspraken. In beton gegoten.
Nou, daar hebben de Grieken zelf dus lak aan:

Stort Griekenland zichzelf opnieuw in een crisis, en trekt het en passant de hele EU mee? Dat vraagt men zich niet alleen in Athene af, maar ook in andere Europese hoofdsteden. De hervormingen lopen immers weer ver achter op het schema.

Dat is wel héél schokkend inderdaad! En ik maar denken dat die luie, onverantwoorde geldverspillers het nu wél een keer zouden menen.
Nou ja, of niet natuurlijk.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2017/02/Mark-Rutte_-_geen-cent-meer-naar-Griekenland_-360p_30fps_H264-128kbit_AAC.mp4"][/video]
Ondertussen is het zo erg dat "internationale geldschieters" zich onderhand ernstig zorgen beginnen te maken. Onlangs lekte er bijvoorbeeld een rapport van het Internationaal Monetair Fonds uit waarin de Griekse staatsschuld "onhoudbaar en explosief" wordt genoemd. Maar wacht eens even, die staatsschuld zou toch afgebouwd worden? Daar waren al die leningen toch voor nodig? (En ja, ik begrijp dat het nogal ridicuul is om iemand een lening te geven om leningen mee af te betalen. Hallo, koekoek!)
En raad eens wat het IMF nu wil? Juist: de internationale bankiers willen graag dat Europese landen Griekenland een deel van de schulden kwijtschelden. Want belastinggeld is immers toch maar gratis!

Als vuistregel geldt dat een land een schuld van meer dan 180 procent nooit meer zal kunnen terugbetalen. Het IMF wil dan ook dat de eurolanden Griekenland een deel van de schuld kwijtschelden. Dan is het land minder kwijt aan aflossingen, en kan het investeren in de economie; daar profiteren uiteindelijk ook andere landen van.

Dat is een citaat uit het Algemeen Dagblad van vandaag. Als je die paragraaf leest is het duidelijk wat die krant wil: de schulden kwijtschelden en wel meteen. Daar "profiteren uiteindelijk" immers "ook andere landen van." Aldus de linkse eurofielen die zich voordoen als journalisten. Natuurlijk is dat gezien onze minieme handel met Griekenland je reinste flauwekul, maar hé, sinds wanneer hebben socialisten feiten nodig?
Hilarisch genoeg zegt het AD ook dat die schuldenkwijtschelding er voorlopig waarschijnlijk niet komt. Waarom niet? Omdat Europese politici zo principieel zijn? Omdat ze zich niet een oor laten aannaaien? Omdat ze hun rug eindelijk recht houden?
Nee, natuurlijk niet! Omdat de verkiezingen eraan komen. Daarom!

Maar de eurolanden peinzen er niet over zomaar schulden weg te strepen. Economisch mag het verstandig zijn, het is aan kiezers van bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk niet uit te leggen dat hun belastinggeld onder de Griekse zon verdampt. En laten die landen nou net allemaal binnenkort naar de stembus gaan, te beginnen met Nederland in maart.

Met andere woorden, de Grieken moeten vrijwel zeker nog even op hun schuldenkwijtschelding wachten. Dat ze die uiteindelijk na de verkiezingen waarschijnlijk wél krijgen als de VVD en de andere leden van het partijkartel winnen laat het AD maar even onvermeld. Want stel je voor dat je als linkse journalist duidelijk maakt dat Rutte terecht bekendstaat als een enorme leugenaar en dat hij in het verleden al eens riep dat er geen cent naar de Grieken zou gaan, waarna hij na de verkiezingen alsnog bakken met geld overmaakte naar één of andere bank in Athene.
Hoe dan ook. Het artikel eindigt op deze manier:

Financieel kan Griekenland het nog wel even uitzingen. Pas in juli moet Athene weer een lening aflossen. Maar de informele deadline ligt op 20 februari. Dan komen de ministers van Financiën van de eurolanden bij elkaar onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. Vlak daarna begint de verkiezingskoorts in de EU. En die eindigt pas in september als de Duitsers hun parlement kiezen. Zolang dat niet achter de rug is, lijkt de kans op compromissen klein.

Die formele deadline kan iedereen natuurlijk gestolen worden. Zolang de Grieken Nederlands (en gewoon Europees) geld hebben houden ze het nog wel even vol en kan er altijd een nieuwe beslissing genomen worden. En ja, dat is bijzonder slecht nieuws. Geen mens die eraan twijfelt dat Rutte na de verkiezingen van 15 maart alsnog akkoord gaat met een nieuw 'reddingspakket' waar wij, Nederlandse belastingbetalers, wéér krom voor mogen liggen. Daar heeft hij immers ruim de tijd voor -- als hij de verkiezingen tenminste wint en/of de PVV buitenspel wordt gezet en hij een nieuwe coalitie in elkaar mag smeden met linkse partijen als GroenLinks en D66.
Zoals onze vrienden van Forum voor Democratie vandaag twitteren:
https://twitter.com/fvdemocratie/status/829226415782510592
Er is maar één manier om te voorkomen dat we gedwongen worden om de rekening van deze nieuwe Griekse crisis ook te betalen: door Rutte en zijn VVD op 15 maart weg te vagen en eurosceptische partijen als Forum voor Democratie, VNL en de PVV een enorme opkikker te geven.
Oh, en natuurlijk is dit een bijzonder belangrijk punt van Thierry Baudet:
https://twitter.com/thierrybaudet/status/829251826709045249
Inderdaad, er moet een enquete over deze materie komen zodat we erachter komen wat van tevoren bekend was (met betrekking tot de invoering van de euro) en tot op welke hoogte de elites ons bewust voorgelogen hebben. Vandaag nog!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten