Ruud Gullit had gelijk: Marco van Basten maakt transfer naar de FIFA

Ruud Gullit had gelijk: Marco van Basten maakt transfer naar de FIFA

Net als Dick Advocaat houdt Marco van Basten het voor gezien bij Oranje. De voormalige topspits en nu tweede assistent van bondscoach Danny Blind gaat naar de FIFA.

Afgelopen vrijdag belde Ruud Gullit live in naar de uitzending van Voetbal Inside. Hij wilde uitleggen waarom zijn mogelijke deal met de KNVB, om tweede assistent te worden bij Oranje, uiteindelijk op niets uitliep.

Hans van Breukelen had geïmpliceerd dat Gullit automatisch bondscoach wilde worden als Blind het voor gezien hield. Dat was niet waar, zei Gullit, hij had alleen gezegd dat hij automatisch wilde doorschuiven als er iets gebeurde. En als dat zo was wilde hij opnieuw kunnen onderhandelen over zijn contract (en dus over zijn vergoeding).

Gullit zou 75.000 euro krijgen als tweede assistent, wat voor zo'n man natuurlijk bepaald niet veel is. Maar als er iets veranderde bij Oranje, waardoor hij een plaatsje zou opschuiven, moest dat wat hem betreft anders worden. Dat is niet zo gek. Het eerste assistentschap is namelijk een fulltime job. Van Basten krijgt daar significant meer voor betaald dan de 75.000 euro die de KNVB over had voor Gullit als tweede assistent, wat feitelijk een part-time job is.

Tijdens het gesprek liet Gullit zich ontvallen waarom hij deze eisen gesteld had: iemand had hem verteld dat er binnenkort iets zou veranderen bij Oranje.

"Wat dan?" vroeg Wilfred Genee hem. "Geloof je dat Blind opstapt?" Gullit ontkende dat, maar wilde niet uitleggen wat er precies aan de hand was.

Nu weten we het alsnog: Marco van Basten had Gullit privé verteld dat hij zou overstappen naar de FIFA. Hij zal plaatsnemen in een zogenaamd innovatieteam dat er op gericht is om het voetbal te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken. Gullit legt uit:

"Voor mijn benoeming als tweede assistent was het vertrek van Van Basten een essentieel punt. Marco speelde daarover met mij open kaart. Hij vond het belangrijk dat ik het wist voordat ik bij de KNVB tekende, maar Van Breukelen repte er met geen woord over. Die wist ook niet dat ik het wist. Daarom heb ik het hard gespeeld over de mogelijkheid om opnieuw over mijn contract te praten als er verschuivingen in de technische staf zouden komen. Toen Van Breukelen dat niet wilde, ben ik echt kwaad geworden. Het vertrouwen was weg. Ik voelde me in de maling genomen."

En zo blijkt dus opeens dat Hans van Breukelen, de technische directeur van de KNVB, inderdaad kwalijke spelletjes speelde. Het is logisch dat Gullit zich daar niet voor wilde laten lenen.

Natuurlijk brengt ons dat bij de volgende vraag: hoe lang kan Van Breukelen nog voor de KNVB werken? Hij is nog maar net aangesteld, maar het is nu al duidelijk dat hij de kwaliteiten voor zijn functie absoluut niet heeft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties