Samenvatting aanslagen Sri Lanka: 215 doden, 450+ gewonden en 7 arrestaties - 'Terrorist Mohammed wachtte rustig op paasbuffet'

Geen categorieapr 21 2019, 18:00
Voor zover bekend zijn er acht snel opvolgende aanslagen geweest in Sri Lanka. Hierbij kwamen tot nu 215 mensen om het leven, onder wie één Nederlander, en zijn er ruim 450 mensen gewond geraakt. De aanslagen zijn tot dusver nog niet opgeëist al zijn er wel stukjes informatie over de daders bekend.
Doden, gewonden en algehele situatie
De aanslagen voltrokken zich voornamelijk bij kerken en dure hotels. Christenen en toeristen lijken daarmee het doelwit te zijn geweest. De eerste bommen gingen af bij drie hotels in de hoofdstad Colombo, waarna er haast gelijktijdig nóg drie bommen afgingen in katholieke kerken in Colombo en twee andere steden. zo'n vier uur later volgden er nog twee explosies: één bij een hotel bij de dierentuin van Colombo (2 doden) en één bij een appartementencomplex (3 politieagenten gedood). Deze laatste explosie zou het gevolg zijn geweest van een politie-inval. De explosie bij één van de kerken is gefilmd met een dashcam.
Mogelijke daders
De Sri Lankaanse minister van Defensie gaf aan dat zo'n tien dagen geleden er door de lokale autoriteiten is gewaarschuwd voor geplande aanslagen door terreurgroep National Thoweed Jama'ath (NTJ). Dit is een groep radicale moslims die al eerder aanslagen en vernielingen hebben gepleegd. Ook zouden leden mogelijk zijn afgereisd naar Syrië om voor IS te vechten. In januari werden er explosieven en ontstekers gevonden door de Sri Lankaanse politie, met vier arrestaties van moslims tot gevolg.
Toch is dit vooralsnog niet met zekerheid vast te stellen. Boeddhistische groeperingen schuwen geweld ook niet en de Tamil-minderheid evenmin.
Informatie één van de daders
De man die zichzelf heeft opgeblazen in het Cinnamon Grand Hotel, checkte de dag ervoor in onder de naam Mohammed Azzam Mohammed. Hij zou voor zaken in de stad zijn en gaf een vals adres op. Hij zou rustig op het buffet hebben gewacht en stond in de rij voor het paasontbijtbuffet. De manager van het hotel zei dat de terrorist zichzelf opblies op het moment dat hij werd bediend. Er waren veel families aanwezig op dat moment waardoor het zeer aannemelijk is dat er veel vrouwen en kinderen zijn omgekomen.
Angst voor etnische en religieuze spanningen
Vanwege de lange geschiedenis van etnische en religieuze spanningen in het land, is besloten het internetverkeer grotendeels lam te leggen. Whatsapp en social media zijn door de overheid van Sri Lanka platgelegd om de kans op desinformatie te beperken. Er word gespeculeerd dat de aanslagen zijn bedoeld om de spanningen tussen boeddhisten, christenen (Tamil-minderheid) en moslims te vergroten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten