Schokkend: marxisten blijven hun leider trouw zelfs als die hun partij kapotmaakt

Schokkend: marxisten blijven hun leider trouw zelfs als die hun partij kapotmaakt

Wie had dat gedacht? Blinde gehoorzaamheid blijkt een belangrijke karaktereigenschap te zijn van marxisten!

En ik maar denken dat het toeval was dat communisten zich steevast als schapen gedragen... Ahem. Kuch.

SP-kiezers blijven de lijsttrekker en fractievoorzitter van hun partij, Emile Roemer, trouw. Volgens een peiling van Maurice de Hond zegt 95 procent van de SP-kiezers dat de kans groot is dat ze opnieuw op de SP stemmen als die onder leiding staat van Roemer. Slechts 5 procent zegt dat de kans (vrij) klein is geworden. Van de SP-kiezers gaf 0 procent aan absoluut niet op de SP te zullen stemmen als Roemer er de scepter zwaait.

Nou is Roemer een hartstikke vriendelijke kerel hoor, daar niet van, maar als politiek leider is hij natuurlijk volstrekt incompetent. Sterker nog, hij kon weleens de slechtste fractieleider van allemaal zijn.

In een normale partij, waar mensen voor zichzelf mogen en kunnen denken, zou zo'n man onderhand toch op flink wat weerstand stuiten. Niet alleen vanuit de fractie zelf, maar -- misschien zelfs vooral -- vanuit de achterban. Die zouden immers inzien dat het zo niet meer kon en hem dwingen om plaats te maken voor een ander.

Gelukkig voor Roemer rollen ze niet zo bij de SP. Deze marxisten-pur-sang kunnen namelijk niet anders dan De Grote Leider gehoorzaam volgen. Het maakt niet uit dat hij ze allemaal mee de afgrond in trekt. Ze zullen hem blijven volgen, hoe dan ook.

Ironisch genoeg helpen ze ze daardoor eerst en vooral de PvdA. Die partij was immers doodsbang voor de opkomst van de SP enkele jaren geleden -- en terecht. Het had er alle schijn van dat als de PvdA electoraal in de problemen zou komen, de SP daar van zou profiteren.

Niet dus. En dat komt door Roemer... en door de leden van de SP die hem door dik en dun blijven steunen, ook als het iedereen duidelijk is dat hij zijn partij onder de grens van tien zetels zal doen belanden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties