School in Rotterdam blijkt een grote chaos te zijn: seks op toilet en dealen in de gang

School in Rotterdam blijkt een grote chaos te zijn: seks op toilet en dealen in de gang

Elke tiener doet af en toe wel wat rebels en ik zal de laatste persoon zijn die zal aangeven dat die een heilig boontje is geweest in het verleden. Op het MBO van Zadkine en Albeda in Prins Alexander in Rotterdam maken ze het echter wel heel erg bont. Sterker nog, het is 'bij de beesten af': ondermijnen van gezag, anarchie, dealen en seksen. Het is een representatie van de straatcultuur van Rotterdam in het schoolgebouw.

Leefbaar Rotterdam wil daar korte metten mee maken, dus raadslid Jari Esbeukman heeft schriftelijke vragen gesteld:

„Een deel van het personeel verzaakt les te geven doordat ze de leerlingen niet aankunnen, sommige andere leraren boeken wel klaslokalen maar komen niet opdagen, weer andere pokeren met elkaar onder werktijd.”

Een deel van de leerlingen zou alle regels naast zich neer hebben gelegd en doen waar ze zin in hebben. „En daarmee verziekt een kleine groep raddraaiers het voor de rest die deze opleiding wil doen en recht op goed onderwijs heeft.”

Een geliefde bezigheid tussendoor is ’seks op de toiletten’, stellen klokkenluiders aan Esbeukman. „Ondanks de vele beveiligers is er geen controle op wie binnen komt en wie niet. Er zijn schoolpassen maar als die kwijt zijn krijg je een nieuwe en die is anoniem.”

Er wordt ook niet bijgehouden wie er wel en niet zijn, er wordt absentiefraude gepleegd, aldus de klokkenluiders. „Daarom wil ik dat de wethouder een onderzoek uitvoert naar de afwezigheidsregistratie.”

Uiteindelijk kan de gemeente natuurlijk niet veel doen, want daar is de institutie helemaal niet verantwoordelijk voor. Wat Esbeukman denkt te kunnen bereiken, is vooralsnog een raadsel. Toch is het goed dat hij dit probleem op de kaart zet, want het geeft goed weer in wat voor gezagsproblemen dit soort scholen in verzeild zijn geraakt.

Rotterdam heeft al veel problemen met het kwaliteit van het onderwijs en zeker op MBO scholen. De stad loopt zelfs het risico wederom een verloren generatie voort te brengen door dit soort problemen op scholen. Niet alleen op MBO's maar ook op scholen die VMBO onderwijs geven. De lokale politiek kan hier niet zo veel aan doen, maar hopelijk geeft dit wel een sterk signaal af richting de landelijke politiek. Er moet nu ingegrepen worden, voordat het helemaal uit de hand loopt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties