Slappe PvdA-hap Koenders wil koste wat het kost een militair optreden in Noord-Korea vermijden

Geen categoriesep 05 2017, 16:30
De bewindsman rolt nog net niet de loper uit voor Kim Jong Un en zijn communistische geboefte.
PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders draait al heel wat jaartjes mee in de internationale diplomatie en politiek. Als er momenteel iemand in Nederland ervaring heeft opgedaan op het allerhoogste niveau, is hij het wel. Met het kabinet-Rutte III praktisch op de deurmat is Koenders nu met z'n home stretch als bewindspersoon bezig. Tijd om het schip foutloos de haven in te sturen dus.
Maar doet Koenders dat? Nee, hij begaat een blunder van jewelste door Noord-Korea nog maar even te laten meekijken in zijn kaarten. Koenders sluit een militair conflict met het land namelijk categorisch uit, zo bleek vandaag:

"Voor het conflict met Noord-Korea is geen militaire oplossing denkbaar, vindt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Alles moet erop gericht zijn om militaire escalatie en miscalculaties te voorkomen.

„We moeten als internationale gemeenschap eensgezind reageren”, antwoordde Koenders op vragen van SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut."

Je zou denken dat Koenders inmiddels wel wat beter zou snappen hoe misdadige regimes als dat van de Kims in Noord-Korea werken. Zij spelen constant blufpoker met de wereld - ze dreigen permanent aan te vallen, en gebruiken die zelfveroorzaakte dreiging vervolgens om hulpgoederen en versoepelingen van sancties los te weken bij landen als Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Ze weten namelijk dat het Westen terugdeinst voor militaire actie, en gebruiken die kennis om hun eigen doeleinden - meer internationale hulpgoederen, hun eigen atoomprogramma - na te streven.
Wat de Verenigde Staten nu doen, is die optie van de militaire interventie weer op tafel plaatsen. Als Pyongyang het idee krijgt dat de Amerikanen écht willen ingrijpen, zullen ze uit lijfbehoud zich een beetje koester houden. Let wel: de VS hoeven niet in te grijpen - ze hoeven alleen Noord-Korea het idee te geven dat er een reeële kans is dat er wordt ingegrepen bij ongewijzigd beleid.
Als Nederland via Bert Koenders vervolgens onze belangrijkste bondgenoot gaat ondergraven door te pogen die militaire interventie verder weg in plaats van dichterbij te brengen, dan bewijst de Nederlandse regering onze Amerikaanse partners daar absoluut geen dienst mee. Zuid-Korea en Japan, ook handelspartners, evenmin. Koenders is dus lekker onverantwoord en dom bezig geweest door doodleuk te opperen dat ingrijpen in Noord-Korea altijd uit den boze is. Het klinkt allemaal heel pacifistisch en vredelievend, maar het is precies de taal die Kim Jong Un wil horen zodat hij en zijn regime gewoon lekker door kunnen gaan met hun beestachtige gedrag. En dat betekent niet alleen het terroriseren van hun eigen burgers, maar ook het ontwikkelen van waterstof- en kernbommen, en het afschieten van langeafstandsraketten richting Japan en de Amerikaanse westkust.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten