Syp Wynia krijgt zijn gelijk: 'woningcorporaties weigeren gasverbod door te voeren'

Geen categoriemei 25 2019, 17:00
Syp Wynia lijkt zijn gelijk te krijgen toen hij stelde dat het gasverbod dermate duur en complex zou uitpakken dat het gedoemd is tot falen. Ook voorziet hij grote problemen met Rutte's klimaatbeleid, dat volgens Wynia gedoemd is om te mislukken. En met 2020 in zicht lijkt Wynia's gelijk met de dag dichterbij te komen. Woningcorporaties weigeren het gasverbod door te voeren als de Rijksoverheid geen garanties biedt.
Maar welke garanties kan de Rijksoverheid bieden? Het Rijk produceert zelf geen energie, maar consumeert deze enkel. Wel kan de Rijksoverheid innovatieprogramma's opzetten in de hoop dat er een innovatie uit komt rollen die het concrete probleem van woningcorporaties gaat oplossen, maar dat is toekomstmuziek.
En met deze voorspelbare uitkomst lijken de 112 Klimaatparlementariërs in de Tweede Kamer steeds meer in hun hemd gezet. De grote plannen zijn bekend: Nederland zou in 2030 een groot deel aan uitstoot moeten indammen en daarvoor zou de Rijksoverheid wel even de regie in handen nemen. Voor 2050 werden nóg strakkere doelstellingen geformuleerd en Rutte sprak in de internationale pers zelfs over 'samen met Macron pushen voor 55% CO2-reductie'.
Maar van regie vanuit de Rijksoverheid is nauwelijks sprake, van chaos en ondoorzichtige subsidie(hazerij) dan weer wel. Ondertussen daalt de CO2-uitstoot omdat het bewustzijn dat ongebreideld consumeren geen goed idee is gewoon steeds meer gemeengoed wordt onder de bevolking. En geven woningcorporaties aan dat zij het gasverbod niet gaan doorvoeren als er geen alternatieve en goedkope energiebronnen beschikbaar zijn.
Woningcorporatie Aedes wil zelfs helemaal niet beginnen met het loskoppelen van nieuwe woonwijken van gasinstallaties als de Rijksoverheid geen garanties geeft. Garanties? Die zijn er niet: een eenvoudig toegankelijk en goedkoop alternatief voor aardgas is er simpelweg niet. Tenminste, nog niet, zover bij ons bekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten