Te laat: Tweede Kamer vraagt nu pas naar gevolgen van EU-pensioenwet waar ze Klijnsma mee lieten instemmen

Te laat: Tweede Kamer vraagt nu pas naar gevolgen van EU-pensioenwet waar ze Klijnsma mee lieten instemmen

Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

De EU-pensioenwet is een feit. Gisteren stemde staatssecretaris Jetta Klijnsma in met de maatregel, die de Nederlandse pensioengelden in gevaar brengt. Woensdag probeerde Pieter Omtzigt (CDA) de maatregel te stoppen met een motie die gesteund werd door alle partijen behalve VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Diezelfde partijen die Klijnsma haar gang lieten gaan, vragen nu opeens om meer informatie over de pensioenrichtlijn. Let wel: woensdag stelde Omtzigt voor om de richtlijn uit te stellen, en gingen die vier partijen niet akkoord. Maar nu steunen ze een verzoek van Henk Krol om meer informatie te ontvangen over de gevolgen van de richtlijn voor Nederland.

Hoe amateuristisch kun je zijn? Het is de taak van Kamerleden om een goed geïnformeerde stem uit te brengen, en de voor- en nadelen van een maatregel grondig te analyseren voordat ze een besluit maken. Het is compleet bizar dat VVD, PvdA, GroenLinks en D66 eerst weigerden om het goedkeuren van de richtlijn uit te stellen, en nu opeens om meer informatie vragen. De wereld op zijn kop: eerst moet je informatie inwinnen, pas dan moet je een keuze maken.

Het meest trieste is nog wel dat de gevolgen voor Nederland waarschijnlijk zeer groot zijn. De EU-pensioenrichtlijn IORP gaat over alle pensioenfondsen in Europa, maar treft Nederland het hardst. 60 procent van alle Europese pensioengelden zit namelijk in Nederlandse pensioenfondsen. Andere landen hebben namelijk lang niet zo'n uitgebreid stelsel als Nederland, of hebben fondsen die slechts deels gedekt zijn door kapitaal. De goedgevulde Nederlandse pensioenfondsen glippen ons nu door de vingers: de Nederlandse toezichthouder wordt buitenspel gezet omdat pensioenfondsen zich straks overal in de EU kunnen vestigen. De Europese Unie neemt de rol van toezichthouder over van de Nederlandse overheid, en het is nog maar de vraag hoe dat zal aflopen.

Een signaal dat op een zeer slechte afloop wijst, is het feit dat Duitsland grotendeels is uitgezonderd van de maatregel. Terwijl de Nederlandse pensioenspaarpot wordt overgeleverd aan Brussel, houdt Duitsland zijn pensioengelden onder eigen beheer. De Duitsers kijken wel uit om zomaar hun appeltje voor de dorst aan de verkwistende EU in handen te geven. Maar onze pensioengelden komen in de greep van Brussel. Dankzij een luie, ongeïnformeerde Tweede Kamer en de vuile spelletjes van staatssecretaris Klijnsma worden straks honderden miljarden aan pensioengelden op het spel gezet.

Gelukkig zijn er ook nog integere politici zoals Pieter Omtzigt en de partijen die woensdag wél voor zijn motie stemden om de pensioenwet uit te stellen. Helaas lijkt het erop dat dit gevecht verloren is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer