Ted Cruz wordt eerste Republikeinse kandidaat die meer dan 50% van de stemmen krijgt in een staat

Ted Cruz wordt eerste Republikeinse kandidaat die meer dan 50% van de stemmen krijgt in een staat

Ted Cruz wint de voorverkiezing in Utah, Arizona gaat naar Donald Trump.

De Texaanse senator Ted Cruz is de eerste Republikeinse presidentskandidaat geworden die er tijdens dit campagneseizoen in geslaagd is om 50% of meer van de stemmen te krijgen. Tot nu toe lukte niemand dat, ook Donald Trump niet.

De voornaamste reden daarvoor is dat maar liefst 17 Republikeinse kandidaten aan de race begonnen. Het is vrij lastig om dan een meerderheid van de kiezers achter je te krijgen. De afgelopen maanden en weken zijn er echter veel mensen uitgestapt, waaronder -- vorige week -- Marco Rubio.

En daardoor verandert er het één en ander.

Helaas had dit niet heel veel impact op de voorverkiezing in Arizona van vannacht, maar dat kwam eerst en vooral doordat veel van de inwoners van die staat vroeg gestemd hadden. Veel staten laten dat al weken van tevoren toe. Dat is bedoeld om meer mensen zover te krijgen dat ze stemmen, maar in de praktijk levert het ook veel problemen op. Zo kreeg Marco Rubio een flink aantal van de stemmen in Arizona vannacht. Dit terwijl hij er dus al een week mee gestopt is. Dat zijn stuk voor stuk vroege stemmen, en dus niet stemmen uitgebracht op verkiezingsdag zelve.

Combineer dat met Trumps grote voorsprong onder vroege kiezers, en het wordt duidelijk dat Arizona gisteren al een gestreden strijd was. Dat werd vannacht bevestigd. Trump kreeg uiteindelijk zo'n 47% van de stemmen, Cruz 24/25%.

In Utah is alles -- gelukkig -- anders. Daar veegde Ted Cruz namelijk echt de vloer aan met zijn tegenstanders. John Kasich werd daar tweede met, volgens de live telling, zo'n 16%. Trump eindigde met 14% achter hem. Als je dat bij elkaar optelt kom je uit op zo'n 30%... Er blijft dus nogal wat over. 70% om precies te zijn.

En nu het goede nieuws: die 70% gaat helemaal naar Ted Cruz.

Gisterochtend vroegen de meeste waarnemers zich af of Cruz vandaag inderdaad over de 50% zou gaan in Utah. Als hij dat deed zou hij namelijk alle kiesmannen van die staat winnen, dat zijn er 40 in totaal. Als hij eronder zou uitkomen worden alle kiesmannen proportioneel verdeeld.

Met 70% voldoet Cruz natuurlijk ruim aan de eisen. Hij krijgt nu alle kiesmannen van Utah, waardoor hij in het kielzog van Trump blijft en hij naast Trump de enige kandidaat is die nog altijd kan uitkomen op 1237 kiesmannen: het aantal dat je nodig hebt om te winnen.

En zolang beide heren daar nog uitzicht op hebben blijft het spannend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties