Terreur-monitor Europol: aantal jihadistische aanslagen 'meer dan verdubbeld'

Geen categoriejun 20 2018, 20:00
Europol meldt in haar jaarlijkse terreur-monitor verslag dat het aantal jihadistische aanslagen in 2017 'meer dan verdubbeld' is ten opzichte van vorig jaar. Aldus het AD.
In totaal gaat het om 68 slachtoffers in de EU als gevolg van terreuraanslagen met een jihadistische grondslag. Tevens betrof het 844 gewonden volgens Europol.
Het aantal aanslagen steeg 45 procent, van 142 in 2016 naar 205 in 2017. Dit terwijl in 2014 het nog om een dalende trend ging. Hier moet wel bij worden vermeld dat het gaat om uitgevoerde, mislukte en tegengehouden aanslagen.
Europol constateert ook dat ondanks het verlies van IS, het jihadistische terrorisme en de dreiging hier van níet aan het afnemen is. Dit komt waarschijnlijk door het autonome karakter van het terrorisme en de terugkeer van Syrië-gangers.
Dit laat wederom zien dat het compleet onverstandig is om mensen deze kant uit te halen waarvan wij niet zeker weten wat hun bedoeling is. Nu Europol, toch best een behoorlijke autoriteit op dit gebied, al zegt dat het erger is geworden ondanks allerlei gebeurtenissen waardoor het af zou kunnen nemen, mogen we ons toch best even achter de oren krabben.
Duitsland, België, Frankrijk en Spanje deden al een oproep om tot één register te komen waar alle terreuronderzoeken worden gedeeld. Deze afspraak stond er al in 2005 maar daar wordt op het moment maar weinig mee gedaan. Ook Nederland heeft zich nog niet aangesloten bij deze oproep...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten