Totale kosten opvang asielzoekers Duitsland in 2016 en 2017: 50 miljard euro

Geen categoriefeb 01 2016, 11:00
De opvang van asielzoekers uit het Midden-Oosten en Afrika kost onze oosterburen bakken vol geld.
Het Instituut van de Duitse Economie (IW) stelt in een prognose die in handen is van de Rheinische Post dat de Duitse belastingbetaler in 2016 22 miljoen euro kwijt is aan opvangkosten voor asielzoekers en 28 miljoen in 2017. Dit betekent dat de vluchtelingencrisis onze oosterburen maar liefst 50 miljard euro kost in slechts twee jaar tijd.
Dat is nauwelijks te bevatten, maar het probleem wordt nog groter als je bedenkt dat de Duitse begroting hier helemaal niet op voorbereid is. In 2016 is er weliswaar een overschot van 16 miljard euro, maar dat is eenmalig... en dan is het natuurlijk nog altijd 6 miljard euro te weinig om de extra kosten op te vangen.

De stroom migranten kan leiden tot 'een uitholling van de schatkist', aldus het instituut. Uiterlijk in 2017 zou Schäuble nieuwe leningen moeten afsluiten. Dezelfde situatie geldt voor een reeks deelstaten die met tekorten kampen. Bij de berekening gaat het IW er vanuit dat het komende jaar 1,5 miljoen migranten naar Duitsland zullen komen, een flinke stijging van de 1,1 miljoen asielzoekers die in 2015 het land binnenkwamen.

Het trieste is dat die cijfers vrijwel zeker betrouwbaar en geloofwaardig zijn. De vluchtelingenstroom naar Europa -- en dan met name naar Duitsland -- is namelijk niet eens bijna stopgezet, of zelfs maar verminderd. Het kabinet van bondskanselier Angela Merkel doet er weliswaar wat aan om de instroom te beperken -- bijvoorbeeld door het onmogelijk te maken voor sommige groepen vluchtelingen om familieleden naar Duitsland te halen -- maar het netto-effect daarvan is minimaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten