Trump wil Verenigde Naties een toontje lager laten zingen, overweegt subsidies stop te zetten

Geen categoriejan 27 2017, 17:00
De Amerikaanse president moet niets hebben van de onzinprogramma's van de VN.
Donald Trump is amper een week president, en is nu al keihard aan het werk om zijn beloftes klaar te maken. Zo introduceerde hij een maatregel om het inefficiënte zorgsysteem van Obama terug te draaien, presenteerde hij een plan om een muur aan de grens met Mexico te bouwen en stelde hij een inreisverbod in voor immigranten uit landen waar islamitische terreurbewegingen actief zijn. Maar daar blijft het niet bij: volgens Amerikaanse en Britse media overweegt Trump een aantal voorstellen om de Amerikaanse betalingen aan de Verenigde Naties stop te zetten.
Tijdens zijn campagne gaf Trump meermaals aan dat hij niets heeft met internationale overlegclubjes als de VN. Die praten veel, maar krijgen uiteindelijk niets gedaan. Bovendien houdt Amerika zich, net als Europese landen, altijd braaf aan allerlei verdragen terwijl landen als China zich er niets van aantrekken. Daarmee snijden we onszelf in de vingers, vindt Trump.
De druppel die de emmer deed overlopen was dat de Verenigde Naties eind december een anti-Israëlische resolutie aannamen. Die resolutie beweert dat Israël de Westelijke Jordaanoever (beter bekend als Judea en Samaria) illegaal bezet houdt, maar zegt geen woord over de terroristische aanslagen van Palestijnen op Israëli's. Ondanks het feit dat Israël een trouwe bondgenoot is van de VS, liet Obama de anti-Israëlise resolutie aannemen door de VN-Veiligheidsraad. Trump was furieus: hij had vooraf gezegd dat de resolutie niet zou moeten worden aangenomen, maar Obama zette hem expres een hak door dat wél te doen.
Hoog tijd om de linkse VN eens onder handen te nemen, lijkt Trump te denken. Hij is van plan om de Amerikaanse steun aan VN-programma's in te trekken wanneer deze één of meerdere van de volgende kenmerken hebben: programma's die abortus steunen, de Palestijnse Autoriteit als lid erkennen, of proberen om de sancties tegen Iran of Noord-Korea te omzeilen, krijgen geen cent meer van de VS.
Bovendien wil Trump betalingen stopzetten aan organisaties die worden "gecontroleerd of substantieel beïnvloed door staten die terrorisme steunen" of die zich schuldig maken aan grootschalige mensenrechtenschendingen. Zo'n maatregel zou bijvoorbeeld effect kunnen hebben op de VN-Mensenrechtenraad. Het klinkt te bizar om waar te zijn, maar de Mensenrechtenraad wordt geleid door Saoedi-Arabië – een land waar vrouwen niet eens mogen autorijden en waar andere geloven dan de islam verboden zijn.
Uiteindelijk moeten de Amerikaanse subsidies met minstens 40 procent omlaag worden gebracht, volgens het voorstel. Het is te hopen dat Trump dit voorstel keihard doorzet en de linkse VN laat weten wie hier de baas is. Het is belachelijk dat een overlegclubje dat nog nooit iets heeft bereikt, andere landen de les denkt te kunnen lezen. Het is te gestoord voor woorden dat een "Mensenrechtenraad" waar Saoedi-Arabië voorzitter van is, Israël beschuldigt van mensenrechtenschendingen. Hoog tijd om de Verenigde Naties een toontje lager te laten zingen, geweldig plan dus van Trump!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten