Universiteit en Hogeschool zetten studentenvereniging Vindicat weer buiten spel

Universiteit en Hogeschool zetten studentenvereniging Vindicat weer buiten spel

Vindicat heeft het tweede jaar op rij het niet mee. De Universiteit van Groningen en de Hogeschool hebben besloten om Vindicat weer niet mee te nemen in hun eigen structuur en netwerk. De bestuursbeurzen worden dus weer niet uitgereikt. Dit komt voornamelijk door de gewelddadige cultuur binnen de vereniging en het dwangmatig zuipen. Een ongeregeld zooitje kleuters, zou men kunnen stellen.

Voorzitter Martin Sitalsing spreekt over twee nieuwe incidenten rondom de vereniging. Begin van dit studiejaar is volgens hem een incident geweest, waarbij een vrouw mishandeld werd. ,,Tot een aangifte kwam het tot dusverre niet. Tijdens de introductieweek in 2017 werd eerder een mannelijk lid mishandeld. Die werd aangepakt en had ernstige verwondingen. Dat werd volgens interne regels behandeld’’, aldus Sitalsing. Dat gewraakte ‘zelf oplossen’ is juist iets waar in de Groningse studentenwereld fel tegen werd geageerd. Deze incidenten werden later gemeld bij een speciale commissie, maar de afspraak was dat het eerder gebeurde. Verenigingen dienen grotere incidenten uit zichzelf te melden aan de buitenwereld.

Sitalsing spreekt van ‘een dwangmatige zuipcultuur’. ,,Vindicat weet blijkbaar niet wat maatschappelijk leeft. Een borrel is uiteraard oké, dat hoort erbij, maar dit is anders. Leden voelen druk om te drinken. Dat is schokkend. 34% van de leden zegt dat het teveel is. Maar het bestuur gaf geen enkele reactie, er is geen gevoel voor urgentie.’’ De voorzitter ziet waar het toe leidt. ,,Er komt geweld uit voort. Vrouwen voelen zich soms onveilig. Er is soms nog vrouwonvriendelijk gedrag.’’

In de studentenwereld drinkt men iets te veel en ook te vaak. Bij Vindicat loopt het blijkbaar de spuigaten uit. Er was een tijd waarin studentenverenigingen en vooral het corps een maatschappelijke functie vervulden. Een tijd waarin het niet alleen ging over drinken, maar ook over culturele en intellectuele ontwikkelen. Een organisatie waar men ontzag voor had en bij wilde horen. Tegenwoordig zijn dit soort studentenverenigingen vooral een clubje mensen die hun eigenwaarde halen uit het feit dat ze kunnen drinken en belachelijk gedrag kunnen vertonen.

Leuk die verbroedering, maar als je daarbij compleet buiten de realiteit komt te staan, dan mogen de alarmbellen wel gaan rinkelen. Er is geen excuus voor geweld en excessief denigrerend gedrag. Er gelden nog steeds bepaalde sociale regels, houd je daar dan ook aan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer