Stop met de domme paniek: George Soros gaat Europa niet slopen - hij kán het niet eens

Geen categorieokt 01 2018, 20:00
Het is tegenwoordig heel modieus om iets te vinden van de Hongaarse miljardair George Soros, die met gewaagde beleggingen steenrijk is geworden en zijn fortuin nu probeert te lozen door allerhanden politieke doelen in Europa te steunen. Die doelen zijn doorgaans links van zin, maar dat betekent niet dat Soros een extreem groot gevaar is.
In navolging van Hongarije heeft nu ook Nederland de mond vol over George Soros, die via zijn Open Society Foundation allerlei politieke doelen in Europa steunt. GroenLinkser Judith Sargentini heeft het over Soros, PVV'ers praten over Soros en ook het Forum voor Democratie zegt dingen over de Hongaarse man van joodse afkomst. Wie verder terugzoekt ziet dat ook het CDA zich tegen de man en zijn uitgaven heeft aanbemoeid.
Kortom: het is kennelijk hip om dingen te zeggen over Soros.
Maar met zoveel mensen die over deze linkse politieke filantroop praten, raakt de proportionaliteit wel een beetje zoek. Het is een beetje te vergelijken met de grote regelmaat waarmee Israël in het nieuws is. Een onoplettende actualiteitenconsument krijgt al snel het idee dat de Joodse staat een omvangrijke wereldreligie huisvest, en zelf ook een indrukwekkend rijk is. Niets is minder waar: er zijn maar liefst negen religies die meer gelovigen tellen dan het Jodendom, en Israël zelf telt nog geen 9 miljoen inwoners. Een klein land en een kleine religie, in feite.
En zo is het uiteindelijk ook met George Soros. Dus stop alsjeblieft met al die hysterische complotten, want als het er op aankomt is hij niet meer dan iemand die wat druppels op gloeiende platen spettert. Want dit zijn de feiten: het is uiteindelijk maar één man, met één stichting, en een zeer beperkt budget per land - want een miljard is veel, maar wanneer je dit verdeelt over 28 EU-lidstaten blijft er per land maar een piepklein sponsorbedragje over. Net leuk genoeg voor een weblogje als Jalta om een gedoemde pro-Oekraïne-campagne mee te voeren, bijvoorbeeld.
Ben ik fan van George Soros dat ik dit allemaal schrijf? Nee. De man verdiende op uiterst roekeloze wijze zijn geld, en geeft dat op nu even roekeloze wijze weer uit - in zijn drift om democratie te brengen bleek hij zelfs te zijn gevallen voor de zoete leugentjes van de Moslimbroederschap, die hem een pitch hadden gedaan voor een subsidie en daarbij heel handig alleen over democratie gepredikt, maar niks gezegd over hun diepe verlangen naar een fundamentalistische, agressieve islam.
Is dit de man die in heel Europa aan de touwtjes trekt? Iemand die nog niet eens door een oneerlijke pitch van een Egyptische gekkiesclub kan heenkijken? Lijkt me heel sterk hoor. Het klinkt vooral als iemand die heel erg graag van z'n geld af wil, uit een onweerstaanbare drang te deugen ten overstaande van een heel continent.
Kortom: het wordt dus eens even tijd om te gaan dimmen met George Soros, en aan hem niet veel meer aandacht te gaan besteden dan aan soortgelijke linkse pamperaars als Amnesty International, Greenpeace of Oxfam Novib. Ook die clubs proberen allerlei zaken te steunen die haaks staan op wat de gemiddelde rechtse burger hoopt te bereiken, maar niemand die denkt dat zij aan het hoofd van een Bilderberg-achtig illuminati-complot staan. De hele gedachte is al bespottelijk. En zo zit het dus ook met George Soros' vermeende tentakels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten