Vakbeweging: we moeten mensen verplicht laten sparen

Geen categoriejan 31 2015, 12:00
We gaan langzaam toe naar een communistische heilstaat.
Nederlanders sparen veel te weinig. Volgens onderzoek van het wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging, De Burcht, hebben vier op de tien Nederlandse huishoudens schulden of maximaal 10.000 euro aan vermogen op de spaarrekening staan. Dan houd je het niet lang vol als je je baan kwijtraakt. NRCQ schrijft:
De buffer van grote groepen Nederlanders is "volstrekt onvoldoende", "zeker als ze steeds minder recht hebben op sociale zekerheid," stelt Boonen. "En het zijn niet alleen studenten, dat zijn er een paar honderdduizend. Het gaat ook om gewone gezinnen."
Ik ben er helemaal voor dat gezinnen meer geld opzij gaan zetten voor moeilijkere tijden. Een nieuwe baan vinden is lang niet altijd even makkelijk. Er is wel een groot probleem met dit onderzoek. Het onderzoek blijkt vooral een slinkse 'wetenschappelijke' manier om een pleidooi te houden voor links beleid.
De Burcht werkt intensief samen met vakbond FNV, die een jaloezietaks wil invoeren en de belastingen voor ondernemers wil verhogen. De organisaties zijn twee handen op één buik wat dat betreft. De directeur van De Burcht, Paul de Beer, vindt dat we moeten worden verplicht te sparen: "Misschien is het goed om af te spreken dat mensen meer moeten worden gestimuleerd of zelfs gedwongen om meer te sparen."
Het verplichtende element lijkt me onwenselijk en zinloos. Een buffer opzij zetten van minstens 10.000 euro is verstandig, maar het is niet aan de overheid om af te dwingen hoeveel we moeten sparen. Als ik niet wil sparen en liever mijn geld uitgeef op de dag dat mijn salarisstrookje binnen is, dan moet dat gewoon kunnen.
Daar heeft de overheid niets mee te maken. In ieder geval niet in de vrije wereld, maar natuurlijk wel in de door de vakbeweging kennelijk zo vurig gewenste communistische heilstaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten