Van Marwijk houdt vast aan systeem

Geen categoriejun 16 2012, 16:30
Een tikkeltje bizar: Bert van Marwijk houdt vast aan zijn systeem. Een paar spelers worden weliswaar vervangen, maar dat is het dan wel.
De Telegraaf heeft een interessant artikel gepubliceerd waarin wordt uitgelegd wat de waarschijnlijke opstelling is morgen. Kort gezegd komt het erop neer dat Van Bommel en Afellay eruit worden gehaald voor Van der Vaart en Huntelaar. Sneijder speelt op de linkerflank, Van Persie op de nummer 10 (achter Huntelaar), terwijl Van der Vaart een 'controleurskoppeltje' moet vormen met De Jong.
Arjen Robben begint hoogstwaarschijnlijk ook aan de wedstrijd. Waar een gemiddeld mens hem op links zou zetten, zodat hij Huntelaar en Van Persie kan bedienen, zet Van Marwijk hem toch weer op rechts. Voor de rest dus geen Kuyt en ook geen Narsingh. Willems en Van der Wiel starten allebei. Dat
De conclusie is dus dat de bondscoach zijn systeem niet aanpast. Het is een alles of niet wedstrijd waarin je met twee doelpunten verschil moet winnen. Een normaal mens denkt dan: dat verdedigende systeem moet je inruilen voor een systeem dat puur gefocust is op de aanval. 
Ja, misschien wel. Helaas denkt Bertje daar net even anders over. Zelfs als hij het team helemaal op de schop wil zetten betekent dat feitelijk alleen maar dat hij de namen van de spelers die zijn systeem moeten uitvoeren verandert. Daar blijft het bij.
Van Marwijk heeft een Plan A en een... Plan A,5. Een Plan B heeft hij niet; er is één strategie, alleen de namen van de spelers kan hij eventueel wijzigen (en alleen als het echt niet anders kan).
En dat is best jammer. We hebben namelijk de spelers om echt aanvallend te voetballen. Zet de Narsinghs van deze wereld erin, zet een drie-mansverdediging neer, en voila: de aanval wordt 90 minuten lang gezocht. Natuurlijk kun je dan nog steeds verliezen, maar je maakt in ieder geval duidelijk aan de fans dat je wilt en durft.
Een alles of niets wedstrijd kun je het beste als een alles of niets wedstrijd benaderen. Het is nu of nooit voor deze ploeg. Natuurlijk is het al een hele vooruitgang dat Van Marwijk zijn schoonzoon en Afellay eruit haalt, maar er moet nog veel meer veranderen. We kunnen gewoon op de oude Nederlandse manier spelen, zonder controleurs (maar met een balafpakker kort voor de verdediging in de persoon van De Jong), maar met echte vleugelspitsen die daadwerkelijk een voorzet kunnen geven.
Hoeveel verandert Van Marwijk? Blijft hij echt bij zijn geliefde systeem en verandert hij alleen een paar namen, of zorgt hij ervoor dat Oranje morgenavond eindelijk vol op de aanval speelt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten