Van Praag: complot hield Blatter in het zadel

Van Praag: complot hield Blatter in het zadel

De Nederlandse voetbalbestuurder heeft het gehad met de FIFA... én met de voetbalbonden die president Sepp Blatter steunden.

Michael van Praag is geschrokken door de wijze waarop FIFA-president Sepp Blatter uiteindelijk toch weer herkozen is. Dit terwijl er vlak voor de verkiezingen arrestaties van top-FIFA officials plaatsvonden wegens grootschalige en systematische corruptie.

Van Praag:

"De FIFA-leden wilden alles bij het oude laten. Aan die lifestyle wilde prins Ali, en ik dus ook, een einde maken. Niet aan de toelages voor de bonden. Die zouden we juist verhogen van 250.000 dollar naar een miljoen dollar per jaar. De meeste bestuurders zitten er voor zichzelf en niet voor het voetbal. Uit naam van hun voetbalbond klaagden ze over de geringe financiële, technische en organisatorische hulp vanuit FIFA. Terwijl FIFA 80 miljoen dollar betaalt voor een museum in Zürich. Als je dan tóch voor Blatter stemt, heb je je rechten verspeeld. Uiteindelijk wil je blijkbaar geen verandering. Bekijk het dan maar."

Hij gaat verder:

"Het beschermen van hun exclusieve life-style met mooie reisjes, businessclasstickets, vijfsterrenhotels en de beste tickets voor de grootste voetbalwedstrijden, iets anders kan ik niet bedenken waarom zoveel landen nog op Sepp Blatter hebben gestemd."

Volgens de Nederlandse voetbalbestuurder hadden veel landen hun steun toegezegd aan prins Ali, maar trokken ze die steun op het allerlaatste moment. "Er moet iets gebeurd zijn," aldus Van Praag. Daarbij noemt hij Frankrijk als voorbeeld: de voorzitter van de Franse bond zou op prins Ali stemmen, maar veranderde op het laatste moment van gedachten en koos toch maar voor Blatter. Zijn uitleg? Blatter had hem het WK voor vrouwen van 2019 gegeven en hij werkte zo fijn samen met FIFA-officials...

Voor Van Praag is dat reden om de moed op te geven.

"Dan ben je klaar met je goede bedoelingen. Prins Ali is vreselijk in de maling genomen. Hij dacht buiten Europa en Zuid-Amerika 60 tot 68 stemmen binnengehaald te hebben."

Daar voegt hij aan toe dat hij niet gelooft dat de UEFA - de Europese voetbalbond - werkelijk een soort van anti-Blatter revolutie zal ontketenen.

"Ik denk dat het uiteindelijk bij schoten voor de boeg blijft."

Toch betekent dit niet dat Blatters positie helemaal veilig en beschermd is. Het corruptieschandaal, waarbij verschillende FIFA-officials zijn opgepakt, breidt zich de komende tijd waarschijnlijk verder uit. Journalisten stellen al dat Blatter één van de grote, belangrijke doelwitten is.

Lees meer over:
UEFA FIFA Sepp Blatter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties