shutterstock 1840693642

Ein-de-lijk! Verkiezingsuitslag Rotterdam binnen: D66 grootste partij, JA21 van Rotterdamse Eerdmans impopulair

Geen categoriemrt 18 2021, 19:30
Het duurde even, maar ein-de-lijk zijn ook in Rotterdam de meeste stemmen geteld. De verkiezingsuitslag in de tweede stad van Nederland staat zo goed als vast. We zaten allemaal reikhalzend te wachten op de uitslag uit de Maasstad, omdat de stad met meer dan 620.000 inwoners een belangrijke invloed heeft op de uiteindelijke zetelverdeling in de Tweede Kamer.
Weinig gemeentes waren deze Kamerverkiezingen trager met tellen dan Rotterdam, de tweede stad van Nederland. Omdat de Havenstad maar niet opschoot met het tellen van de stemmen in Rotterdam, besloot de gemeente uit pure wanhoop maar 100 euro te bieden aan iedereen die vandaag nog even snel kwam meehelpen om de laatste stemmen te tellen. Eerder deden de stemmentellers dat op vrijwillige basis, maar met 100 euro in het verschiet bleek er uiteindelijk toch genoeg animo te zijn om eindelijk tot een definitieve verkiezingsuitslag te komen.
Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat het vroegere PvdA-bolwerk en tegenwoordig vrij 'rechtse' stad deze keer massaal hun voorkeur heeft gegeven aan het D66 van Sigrid Kaag. Die trend zien we overigens in bijna alle Nederlandse steden terug. 16,74 procent van de Rotterdammers week dan ook uit naar de sociaal-liberale partij, gevolgd door de VVD met 15,56 procent.
[caption id="attachment_268866" align="aligncenter" width="770"] De Rotterdamse verkiezingsresultaten van de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Bron: Gemeente Rotterdam[/caption]
Opmerkelijk genoeg werd de PVV de derde partij in Rotterdam met zo'n 10 procent van de stemmen. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in de Maasstad wist de PVV slechts 1 zetel binnen te halen, omdat ze de concurrentie van het Leefbaar Rotterdam van Joost Eerdmans niet konden bijbenen.
Diezelfde Joost Eerdmans deed deze Tweede Kamerverkiezingen mee met de nieuwe partij JA21, maar erg populair lijkt hij niet meer in Rotterdam. Slechts 3,28 procent van de Rotterdammers gaf aan nog vertrouwen te hebben in de politieke zetelhopper Eerdmans. Ironisch genoeg deed Forum voor Democratie het met 4,57% beter dan de man die de partij vorig jaar met veel bombarie verliet.
En om het dan nóg een stukje erger te maken voor Eerdmans en co: in de landelijke prognoses stond JA21 vóór de telling van Rotterdam op vier zetels. JA21 verloor na de bekendmaking op de Coolsingel die vierde zetel aan... Denk. Want die partij deed het juist ongekend goed in de havenstad. Over ironie gesproken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten