Verrassing! Ook Sylvana beaamt dat berichten over plunderingen op Sint Maarten onzin zijn

Verrassing! Ook Sylvana beaamt dat berichten over plunderingen op Sint Maarten onzin zijn

Plunderaars op Sint Maarten? 'Fake news!', aldus Sylvana Simons.

Deze week nog vroeg Sylvana Simons zich af waarom media zo graag over haar schrijven. Nou Sylvana: vanwege dit soort dingen dus.

Zoals we allemaal weten en gehoord en gezien hebben was het de afgelopen dagen de hel op aarde op Sint Maarten. Orkaan Irma zorgde daar voor een ongekende ravage, maar de nasleep van dat natuurgeweld was misschien nog wel erger: bewoners die het niet zo nauw nemen met de wet sloegen daar massaal aan het plunderen.

Ik zeg niet vaak positieve dingen over onze fijne staatsomroep, maar de NOS deed er dan ook goed aan om het nieuws over de massale plunderpartijen te delen met de wereld. Helaas ziet niet iedereen dat zo. Sylvana Simons is duidelijk zo'n iemand, aangezien ze het volgende deelde op haar Facebook:

Het bericht waar ze naar verwijst (en overduidelijk steunt) is een bericht van het knetterlinkse Joop. Letterlijk het gehele stuk is een enorme rant op de NOS en haar keuze om eerlijk te berichten over de plunderingen. Het zou allemaal 'overdreven' zijn, 'onbevestigd' en eigenlijk 'fake news' dus. Ja, dat beweerde een hoogleraar bij de eveneens sterk linkse Volkskrant deze week ook al, toen hij zei dat berichten op plunderaars bij natuurrampen vaak onwaar zijn.

Die valse bewering heb ik in een vorig artikel al aangepakt. De NOS heeft daar met genoeg mensen gesproken om te weten dat het helaas écht zo vreselijk is daar, waarop ik dan ook schreef:

Je kunt veel zeggen, maar dat klinkt nou niet echt alsof het ‘wel meevalt met plunderen’ daar. Natuurlijk: het is volstrekt normaal dat mensen naar de lokale supermarkt lopen en daar kijken of er nog wat te eten of te drinken is. Niemand ontkent dat dat geen schande is na een ramp van zo’n dimensie, maar het rondtrekken met machetes en overvallen van huizen en hotels heeft toch echt niets meer te maken met overleven: dat is gewoon ordinair plunderen.

En daar sta ik, aangezien de feiten voor zich spreken, nog steeds als een blok achter. Waarom Sylvana zich hier dan zo druk om maakt? Tsja, "RACISME!!!!" natuurlijk, zoals Joop doet vermoeden:

Wie de berichtgeving van de NOS op internet over de ramp op Sint-Maarten volgt is het misschien al opgevallen, de omroep besteedt opvallend veel aandacht aan plunderingen op Sint-Maarten. Die nadruk is een fenomeen dat zich vaker voordoet als er sprake is van rampen, zeker in gebieden met een overwegend zwarte bevolking. In veel gevallen bleken dergelijke berichten bij rampen achteraf onjuist of zwaar overdreven.

Helaas dus Sylvana: je komt echt pas van kritische media als De Dagelijkse Standaard af zodra je ophoudt met het verkondigen van dit soort onzin. Dat hoort nu eenmaal bij de status van publieke persoonlijkheid. Maar niet getreurd: als je dat niet aankunt staat het je geheel vrij een ander carrièrepad in te slaan!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties