Vice-premier De Jonge neemt het op voor Stef Blok: 'Natuurlijk kan hij door'

Geen categorieaug 17 2018, 15:00
Het politieke seizoen gaat weer beginnen, dus alle hete onderwerpen van de afgelopen weken en maanden zijn opgespaard en worden behandeld. We weten allemaal nog wel wat Stef Blok heeft gezegd over multiculturalisme en dat er geen landen bestaan met de oorspronkelijke bewoners, waar dat goed werkt. De Tweede Kamer reageerde verbolgen en politieke partijen willen een hartig woordje met meneer Blok spreken.
De ministers hebben tot nu toe aangegeven dat Stef Blok kan aanblijven als minister. Steker nog, vice-premier Hugo de Jonge maant iedereen tot rust en heeft aangegeven dat we het 'niet groter moeten maken dan het is'.

De Jonge benadrukte vanochtend dat Blok zijn eigen woorden onzorgvuldig heeft genoemd en dat het kabinet dat ook vindt. "Het is goed als de Kamer daar binnenkort een debat over heeft en het goed uitpraat. Dan gaan we weer gewoon aan het werk." Volgens de vicepremier moet de zaak niet groter worden gemaakt dan hij is.

De Jonges collega-vicepremier Ollongren noemde het het "allerbelangrijkste dat Blok gezegd heeft dat hij er spijt van heeft en dat hij dit niet zo had moeten doen".

Op de vraag of hij nog geloofwaardig door kan als minister, antwoordde Blok zelf vanochtend alleen dat er nog een Kamerdebat komt, dat hij zorgvuldig gaat voorbereiden. "In de tussentijd is er een volle agenda met veel belangrijke bijeenkomsten waar voor Nederland belangrijke vraagstukken aan de orde zijn. Daar ga ik me de komende tijd met volle energie voor inzetten."

Volgens mij worden de verkeerde vragen gesteld. Het moet helemaal niet gaan over hoe Blok het gezegd heeft en welke woorden hij heeft gebruikt. Het is ook niet boeiend of Blok wel of geen spijt heeft van zijn woorden. Waarom gaan we in Nederland niet voor een keer in op de inhoud van wat gezegd is, in plaats van heisa te maken over de manier en de vorm van wat is gezegd.
Het is een heel boeiend en interessant politiek onderwerp, het succes of falen van het multiculturalisme. Dat is wel een inhoudelijk politiek debat waard. Het zal, teleurstellend genoeg, waarschijnlijk weer gaan over de woordkeuze en de manier waarop Blok iets heeft gezegd. Dan is het weer een poppenkast over wie het meest deugt of niet en wordt de kans niet aangegrepen om een goede discussie over het onderwerp te voeren. Jammerlijk, maar misschien verrast men mij nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten