snapshot3

Video! DWDD maakt ruimte voor migratiedebat en het blijft netjes!

Geen categoriesep 26 2018, 15:00
Jan Latten en Jan van de Beek worden met de dag beruchter. Latten schoof aan tafel bij De Wereld Draait Door om over zijn demografie-onderzoek te praten!
Mathijs van Nieuwkerk speelde dit keer het linkse spelletje niet mee door veel te ver in te gaan op bepaalde details of anderzijds het onderzoek proberen te ontkrachten. Hij wilde de grote lijn weten en het bij één aspect van het onderzoek houden, namelijk segregatie.
Prem probeerde er nog doorheen te blèren door mensen uit Staphorst als wezenlijk anders te typeren als mensen uit Amsterdam, maar Latten kreeg mooi de tijd om een fatsoenlijk tegenargument te geven én drukte zich geen énkele keer ongelukkig uit.
Latten probeert met zijn onderzoek duidelijk te maken dat er een aannemelijke situatie zal gaan ontstaan waar Nederland, bij hetzelfde beleid, in 2060 zo'n 20 miljoen inwoners zal hebben, waarvan de meerderheid met een migratieachtergrond. Links krijgt daar doorgaans kriebels van 'want wat maakt het uit' maar Latten spitst zijn ongenoegen juist toe op het laten uitgroeien van meerdere groepen met andere waardesystemen.
Hij erkent ook dat iemand uit Staphorst verschilt van een Amsterdammer, maar in grote lijnen hebben zij voldoende overeenkomsten om samen door één deur te kunnen. Wanneer grote groepen met andere waardesystemen voor langere tijd naar Nederland komen, zullen zij mensen van dezelfde waarden opzoeken en zich uiteindelijk afzetten tegen andere waardesystemen. Men leeft dan langs elkaar heen op plaatsen waar ook andere waardesystemen zijn genesteld, in plaats van de Staphorstenaar en de Amsterdammer.
Een heel net betoog met duidelijke en genuanceerde uitspraken, waar alleen Prem even vervelend tussendoor kwam doen. Pareltje van een item bij DWDD dus dit keer! Zeker het kijken waard!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten