Video: Syp Wynia ziet nevelen bij verlagen stemgerechtigde leeftijd naar 16 jarigen

Geen categoriejun 26 2019, 21:00
Syp Wynia is terug met opmerkingen op de Nederlandse politiek. Dit keer stelt hij vragen over het plan om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Het was in 1965 dat de leeftijd werd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar en nu is er weer discussie om de leeftijd te verlagen. Sindsdien is veel veranderd.
Volgens Wynia is het idee om de leeftijd te verlagen afkomstig van het rapport van Staatscommissie Remkes. De minister van Binnenlandse Zaken liet weten het advies nog niet eens gelezen te hebben. Dat terwijl het advies van Remkes al maanden oud is.
Het is opmerkelijk hoe het kan gaan met het advies van Remkes. Kajsa Ollongren vond het gewoon 'een interessant idee'. Wynia ziet echter nevelen: 'dit is manipulatie' stelt hij! En hij schetst een bijna coupe d'etat achtig beeld van de situatie. 'De klimaatdrammers grijpen de macht!' En ja er waren inderdaad kinderen bij de demonstraties voor 'het kilmaat'. Als ze stemrecht krijgen dan stemmen ze wellicht op GroenLinks.
Maar zo voorbarig moeten we natuurlijk niet zijn. GroenLinks desintegreert volledig en slechts een aantal sterke schouders blijven er nog over. De PvdA lijkt op links weer groter te worden en de Klaver-hype te doorbreken. Wellicht stemmen de klimaatjongeren wel op de PvdA over drie jaar wie weet? De nevelen rondom het onderwerp zijn dan ook vooral groot. Eigenlijk: maak er niet zo'n groot punt van tenzij het advies van Remkes daadwerkelijk wordt besproken om te komen tot nieuwe wetgeving of instituties en organen. Tot dan blijven de nevelen van Wynia rondom de kwestie van 16-jarigen relevant.
Toch is het goed om te zien dat er meer debat is over het advies van Remkes. En we zien de druk in het debat toenemen. Afgelopen week nog waren er Tweede Kamer-fracties die hun namen verbonden aan concrete plannen van democratische vernieuwing.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten