Video: Update van Mark Rutte: "Europees klimaatakkoord komt, nog wel problemen met Hongarije en Polen"

Geen categoriedec 07 2019, 15:00
Premier Mark Rutte besprak gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie bij Nieuwspoort de Europese Klimaattop die komende maand wordt gehouden. Het plan is om daar te werken aan een Europees 'Klimaatakkoord' om 'gezamenlijk uitvoer te geven aan het Klimaatverdrag van Parijs (2015). Echter is er nog één probleem alvorens eurocommissaris Frans Timmermans zijn handtekening onder zo'n akkoord kan zetten: Hongarije, Polen en andere Visigrad-landen liggen dwars.
Afgelopen week werd de COP25-bijeenkomst te Madrid gehouden, waar tal van klimaatleiders met elkaar in gesprek gingen en natuurlijk met het vliegtuig arriveerden. Een beetje hypocriet natuurlijk, maar het vliegtuig is dan ook het enige efficiënte vervoersmiddel om over duizenden kilometers afstand te reizen zonder een week tijd te verliezen.
Afijn, ook aanwezig bij de COP25 was klimaatdrammer Greta Thunberg, die de mensen aldaar nog even de les kwam lezen aangaande het klimaat en 'de noodtoestand' uitriep. Die bijeenkomst in Madrid was volgens Rutte echter slechts 'een eerste voorzet' en moet het echte werk voor de Europese lidstaten nog beginnen.
Het Europese Klimaatakkoord is volgens de premier noodzakelijk om te voorkomen dat 'bedrijven vluchten' wanneer slechts één land de sabotagemechanismen van het Klimaatverdrag van Parijs implementeert. Dat is ook de reden waarom landen als China en de Verenigde Staten niet meedoen: zij saboteren zichzelf overduidelijk niet. Het Europese Klimaatakkoord is ervoor bedoeld een EU-brede sabotage van onze economie te realiseren. Pardon, om onze economie te verduurzamen, natuurlijk!
Of het daadwerkelijk lukt om een Europees Klimaatakkoord en de daarbij behorende pijntjes te construeren, hangt dus nog af van Polen en Hongarije, dat zijn de landen die vooralsnog niets willen weten van het 'Europese Klimaatakkoord' -tot teleurstelling van Frans Timmermans natuurlijk. Rutte verwacht in ieder geval niet dat er komende maand al overeenstemming wordt bereikt in Europa over het akkoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten