VN wil China uithoren over nijpende situatie waarin Chinese moslims verkeren: een miljoen in strafkampen

Geen categorieaug 11 2018, 16:00
Gisteren had ik al een artikel geplaatst over het plan van de Chinese autoriteiten om een grote moskee te sluiten. De uitvoering stuitte op heftig verzet vanuit de islamitische minderheid van het land. De Oeigoeren, hoe de etnische islamitische minderheid heet, hebben het zwaar onder het communistische bewind. Niet alleen wil de Chinese overheid moskeeën sluiten, maar worden ook meer dan een miljoen Oeigoeren vastgehouden in zogenaamde 'strafkampen'.

In China worden Oeigoeren massaal vastgehouden in strafkampen. Volgens de Verenigde Naties zijn daar zeer aannemelijke aanwijzingen voor. Het zou gaan om een miljoen mensen die vastzitten in "anti-extremismecentra".

De overwegend islamitische Oeigoeren wonen voornamelijk in de westelijke autonome regio Xinjiang. Een lid van het VN-comité voor Eliminatie van Raciale discriminatie zegt dat die regio door de Chinese overheid is omgevormd tot een "gigantisch kamp dat in nevelen is gehuld, een zone waar ze geen rechten hebben".

De VN maakt zich vanwege die bevindingen ernstige zorgen over hun levenssituatie. China heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van het comité, maar is bereid dat maandag te doen tijdens een VN-vergadering in Genève.

Wat je ook van een religie kan vinden, onschuldige gelovigen en mensen mogen dit soort praktijken niet ondergaan. Dit is verschrikkelijk beleid van een tirannieke overheid. Dit valt geenszins te relativeren of goed te praten. Daarnaast zijn het niet alleen moslims die het moeten ontgelden, want ook andere religieuze uitingen worden uitgeroeid, zoals katholieke kruizen.
Het meest schrikbarende vind ik nog wel dat sommige reacties op het artikel van gisteren, op Facebook of op de site, aangaven dat het 'wel een goed idee' is. Men is dus in de basis tegen een autoritair regime, maar als het om de islam gaat of moslims, dan worden die principes al vrij snel gerelativeerd en is autoriteit en regressief beleid ineens een 'goed idee'.
We moeten altijd de morele en ethische grens bewaken, want dat onderscheid ons van monsters. We moeten niet blind zijn voor de problemen, maar het vernielen van religieuze gebouwen en uitingen, of het opsluiten van mensen in 'kampen', dat gaat over een morele grens. Dan zijn er misschien weer mensen die mij 'links' gaan noemen, maar daar is niets links aan. Dat is beschaving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten