VNL-oprichter Joram van Klaveren: "De geest is uit de fles, wij kunnen een grote rol spelen in een coalitie!"

VNL-oprichter Joram van Klaveren: "De geest is uit de fles, wij kunnen een grote rol spelen in een coalitie!"

De medeoprichter van VoorNederland heeft zin in de verkiezingen van 15 maart. Niet zo gek natuurlijk: het kan zomaar zo zijn dat VNL een prominente rol speelt in de formatie.

Joram van Klaveren, die samen met Louis Bontes VNL (VoorNederland) oprichtte nadat hij uit de PVV was gestapt, onder meer vanwege het linkse sociaaleconomische beleid van die partij, heeft buitengewoon veel zin in verkiezingsdag. Hij gelooft namelijk, terecht!, dat VNL weleens een sleutelrol kon spelen bij de samenstelling van een nieuw (en rechts!) kabinet:

"We horen duidelijk niet bij de politieke elite die bij de publieke omroep altijd zo geprezen wordt. Het worden vreemde verkiezingen en de geest is uit de fles. Het zal moeilijk worden om nieuwe rechtse coalitie te vormen en daarin kunnen wij een belangrijke rol spelen."

Daar is niets te veel mee gezegd. Volgens de meeste peilingen koerst VNL in ieder geval aan op één zetel. Als ik zie hoe artikelen over lijsttrekker Jan Roos en de rest van de partij het doen, hier op DDS, twijfel ik er geen moment aan dat dit een onderschatting is. Het zou mij niet verbazen als VNL feitelijk eerder aankoerst op twee zetels op het moment, en dat het er uiteindelijk drie worden na het slotdebat. Dan moet Roos het immers opnemen tegen Tunahan Kuzu van VoorTurkije DENK. Een betere tegenstander kan Roos zich niet wensen.

En ja, het is van het grootste belang dat VNL inderdaad in de Tweede Kamer komt en vervolgens een rol speelt bij de coalitiebesprekingen. Zoals Van Klaveren uitlegt (in gesprek met Almere Nieuws) staat VNL namelijk voor zaken die de VVD al jaren heeft afgezworen: veiligheid, defensie, lage belastingen, optimale persoonlijke vrijheid, en een verstandig immigratie- en integratiebeleid:

"Wij bepleiten zeer lage belastingen. Wij willen een lage vlaktaks, een lage BTW en een lage vennootschapsbelasting. Veel andere belastingen, zoals de erfbelasting, schenkbelasting, overdrachtsbelasting, assurantiebelasting en vermogensbelasting willen we volledig schrappen...

"De overheid dient zich zoveel mogelijk toe te leggen op haar kerntaken. Eén van die kerntaken is veiligheid. Er moet daarom fors worden geïnvesteerd in politie en defensie. Veiligheid is de voorwaarde bij uitstek voor vrijheid en welvaart. Wij willen hogere straffen in geval van zware misdrijven. Nederland moet weer een soeverein land worden. De Europese Unie moet daarom terug naar haar oorsprong: economische samenwerking."

In het verleden beweerde de VVD dat zij voor die principes stond, maar ondertussen weten we natuurlijk allemaal beter. De VVD van Mark Rutte is niet de VVD van Frits Bolkestein. De 'blauwen' zijn verworden tot een groepje eurofiele nepliberalen die geen genoeg kunnen krijgen van onbeperkte immigratie en die weigeren op te treden tegen zich misdragende kansenparels. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die lastenverzwaringen die de VVD de afgelopen vier jaar gesteund heeft. Het is werkelijk schokkend dat die partij zich nog steeds 'liberaal' durft te noemen.

Er zit op dit moment maar één echte liberale partij in het parlement en dat is VNL. Het is van het grootste belang dat die partij na de verkiezingen van 15 maart terugkomt -- en dat niet alleen Joram van Klaveren en Louis Bontes hun zetels behouden, maar dat ze voortaan ook in de Kamer geleid kunnen worden door hun politiek-leider, Jan Roos.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties