Voormalige 'libertarische' voorman Victor van der Sterren wordt extreem-rechtse haatzaaier

Voormalige 'libertarische' voorman Victor van der Sterren wordt extreem-rechtse haatzaaier

Voormalig voorzitter van de Libertarische Partij genaamd Victor van der Sterren maakt van zijn hart geen moordkuil, en gebruikt het internet tegenwoordig om haat, geweld en laster te promoten.

Ooit was Victor van der Sterren de landelijke voorzitter van de politieke partij LP (LP staat voor Libertarische Partij), een club van optimistisch ingestemde liberalen die de overheid aan banden willen leggen. Tegenwoordig slijt hij echter zijn dagen met oproepen tot moord. Politici? Bungelen aan de lantaarnpaal met die ellendelingen! Ja, dat zegt hij echt:

puurvergif

Voor een stuk dat gepend werd door iemand die in 2012 nog beweerde dat het tijd werd om "de vrijheid een stem te geven," heeft het bijzonder veel weg van gewelddadig revanchisme, autoritarisme en een extreem-rechtse kijk op de samenleving.

Tragisch, want de transformatie van Victor is snel gegaan. Nadat hij in 2010 nog aangaf VVD te stemmen, keerde hij de liberale partij de rug toe toen in 2012 het ESM-verdrag geratificeerd werd door onder andere de VVD. Datzelfde jaar dook hij ineens op bij de Libertarische Partij, en was hij verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van september dat jaar. Erg succesvol was die poging niet: de partij zelf haalde 4.163 stemmen, waarvan slechts 86 voor Victor. Ruimschoots onvoldoende om een plekje in het parlement te bemachtigen.

Na deze flagrante mislukking ging Victor desalniettemin door, en volgde hij in april 2014 partij-oprichter Toine Manders op als voorzitter van de Libertarische Partij. Ook daar ging het de Groningse geweldsliefhebber niet voor de wind: hij werd in 2015 afgezet door zijn mede-bestuursgenoten, aangezien hij vrijwel nooit z'n gezicht liet zien op bestuursvergaderingen, en weigerde plaats te maken voor iemand anders. Victor kondigde toen aan de politiek voorgoed vaarwel te zeggen, maar is juist op dat moment pas écht begonnen met radicaliseren.

Toen Vladimir Poetin het Oekraïense grondgebied van de Krim annexeerde in het voorjaar van 2014, prees Victor deze zet van de Russische dictator, en ook Donald Trump kan tegenwoordig rekenen op instemmende reacties van Victor. Maar behalve dat meldde de oud-LP'er afgelopen week nog dat het al zijn Facebook-vrienden was verboden om te rouwen voor "dooie voetballer" Johan Cruijff, en vond dat in plaats daarvan mensen moesten treuren om de jarenlange gevangenisstraf voor oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic:

karadzic

En z0 arriveerde de man die zichzelf ooit een voorvechter voor vrijheid noemde bij het punt dat hij massamoordenaars verheerlijkt, nationale symbolen als Johan Cruijff de bagger in trapt en openlijk oproept tot uiterst gewelddadige executies.

Op Facebook heb ik er een gewoonte van gemaakt om eens per zoveel maanden melding te maken van Victors trieste degeneratie tot een extreem-rechtse hooligan. Iets wat mijn journalistieke goed recht is, maar Victor beantwoordt mijn openbaringen van zijn haatproza steeds door mij voor "stalker" uit te maken, te suggereren dat ik aan psychische ziektes lijdt en gewoon openlijk te zeggen dat het tijd wordt dat ik zelfmoord ga plegen. Zo ga je je kennelijk gedragen als mensen die je ooit gunstig gezind waren, je nu ineens een spiegel voorhouden en je het niet aangenaam vindt wat je ziet:

stalker

Maar wie is hier nu de echte gek? Het moge duidelijk zijn dat ik dat in ieder geval niet ben.

Toen Victor enkele artikelen schreef voor DDS in de periode 2012-2014, leek niets er nog op te wijzen dat Victor van een vrijheidsliefhebbende libertariër zou veranderen in een geweldsverheerlijkende schrijftokkie. Maar zoals christenen - een groep mensen die hij minstens zo haat als het non-agressie principe - wel eens plegen te zeggen: de wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
libertarisme Extreem-rechts LP

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer