Walgelijk NOS Jeugdjournaal politiek vooringenomen in berichtgeving over 'klimaatspijbellaars'

Walgelijk NOS Jeugdjournaal politiek vooringenomen in berichtgeving over 'klimaatspijbellaars'

Het NOS Jeugdjournaal heeft de afgelopen jaren flink aandacht geschonken aan het fenomeen klimaat, wellicht om behalve de bijdrage van GroenLinks docenten bij te dragen aan een toekomstig lidmaatschap van de Groene Khmer. Nu is het zo dat de intentionaliteit van de redacteuren hierin niet in twijfel wordt getrokken, ze bedoelen het vast reuze goed, maar de voortdurende focus op 'klimaatspijbellaars' en de positieve berichtgeving hieromtrent suggereert dat men bezig is met het smeden van politieke attitudes.

En waarom zou een jeugdjournaal kinderen moeten aanmoedigen te gaan demonstreren door het fenomeen extra aandacht te geven en daar positief over te berichten? Beetje vreemd! Zeker bij de afwezigheid van meningen die hier wel kritiek op hebben. De NOS doet dit door vooral de positieve reacties op de demonstraties te laten zien. Zo lezen we op de website van het Jeugdjournaal wel een mening van ene 'Noortje', die positief is over het fenomeen. Maar zien we geen mening van een andere scholier die wellicht een geheel andere mening heeft. Wat een toeval!

[caption id="attachment_219449" align="aligncenter" width="529"]Kinderen worden op de website van het NOS Jeugdjournaal wél opmerkelijk gemaakt dat Noortje positief is over de demonstraties, maar een andere mening valt niet te lezen. Heel objectief dus, not! Bron: NOS Jeugdjournaal Kinderen worden op de website van het NOS Jeugdjournaal wél opmerkelijk gemaakt op het feit dat Noortje positief is over de demonstraties, maar een andere mening valt niet te lezen. Heel objectief dus, not! Bron: NOS Jeugdjournaal[/caption]

Geen idee waarom, maar de politieke vooringenomen straalt er vanaf. Maar ondanks alle pogingen van de NOS om de klimaatattitudes van kinderen in lijn te krijgen met het GroenLinks van Jesse Klaver wil slechts een minderheid daadwerkelijk 'demonstreren'. Gelukkig maar! En in plaats van het bericht 'slechts een minderheid van kinderen wil demonstreren' wordt er gedaan alsof iedereen wil!

Bij de volgende uitzending van het Jeugdjournaal zien we ongetwijfeld weer positieve beelden en 'reinforcement of behavior'. Het aanmoedigen van het groene protestgedrag. In plaats van nieuws te publiceren genereert het NOS Jeugdjournaal haar eigen nieuws door kinderen op te hitsen tegen hun ouders en te doen alsof het normaal is. Geen enkel negatief of kritisch woord valt te lezen op de website. Tja, dat zegt dan wel weer voldoende over de NOS.

Overigens is het dus zo dat 4 van de 10 kinderen bereid is om te gaan demonstreren. Dat cijfers is wel schokkend te noemen. Waar komt dit ineens vandaan? Ik dacht dat kinderen in zandbakken speelden en zich bezighielden met zaken die je later niet meer kunt flikken? Maar nee, ineens zijn de kinderen politiek geworden! Hoe kan dat ineens? Toen ik zo jong was deden we dit soort bizarre zaken niet.

Blijkbaar zit de programmering er vanuit GroenLinks-docenten en de staatsmedia wel érg goed in.

En dat moet ook natuurlijk, want jong geleerd is oud gedaan denken ze bij de Groene Khmer. Over 10 jaar zijn dit volwassen mensen en als je hun attitudes nu alvast richting GroenLinks smeedt, dan kan de docent 10 jaar later in de gemeenteraad plaatsnemen. Zo werkt dat. Dat is hoe subtiele gedragsbeïnvloeding via media in Nederland werkt, het is misschien niet intentioneel, het gaat vanzelf en je kunt er niets aan doen.

Je kunt het wel aanzien en je erover ergeren. In gesprek gaan met kinderen en ouders over hoe staatsmedia als de NOS kinderen aanzet tot politieke campagnes, maar verder bent u, net als ik, machteloos.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties