Weer drones gezien boven Amerikaanse ambassade Parijs

Geen categoriefeb 25 2015, 12:00
Wat is hier in vredesnaam aan de hand.
Franse media berichten dat er weer drones zijn gezien boven de Amerikaanse ambassade in Parijs én verschillende toeristische trekpleisters. Eerder berichtte men al hetzelfde, waarna de politie aangaf onmiddellijk te onderzoeken van wie de drones zijn.
Franse media melden dat er zo'n vijf drones zijn gezien. Behalve bij de Amerikaanse ambassade vlogen de onbemande vliegtuigjes ook bij het Franse parlement, Place de la Concorde en de Eiffeltoren.
De avond daarvoor werden ook vijf drones gezien boven het centrum van Parijs.
Dit is nogal zorgwekkend omdat niemand zegt te weten wie erachter zit. Is het de Franse overheid zelf die na de aanslagen op Charlie Hebdo alles nauwlettend in de gaten houdt? Of zijn het vijanden van Frankrijk die een mogelijke aanslag voorbereiden? Niemand die het weet - of die het durft te zeggen.
Ik kan me er in ieder geval iets bij voorstellen dat de Franse autoriteiten Parijs goed in de gaten willen houden. Verschillende terroristische organisaties, waaronder ISIS, hebben immers met meer aanslagen gedreigd. Gezien het recente verleden kunnen we niet uitsluiten dat ze hun dreigementen kracht kunnen bijzetten door daden.
Toch is er een probleem (met die theorie): het is illegaal om drones in te zetten in de gebieden waar ze nu gesignaleerd zijn. Als Frankrijk er zelf achter zit betekent dit dat de regering de wet aan zijn laars lapt, wat natuurlijk buitengewoon zorgwekkend is. De strijd tegen de Radicale Islam en islamitisch terrorisme moet ongenadig hard gestreden worden, maar dat betekent niet dat het prima oké is voor westerse overheden om de wet te negeren.
Problematisch, maar het andere mogelijke scenario - dat andere mensen, groeperingen of overheden erachter zitten - is zo mogelijk nog zorgwekkender. Dat betekent namelijk dat Frankrijk niet eens de baas is over het eigen luchtruim.
Me dunkt dat de Franse regering per direct uitsluitsel moet geven over wat er gebeurt. Zijn de veiligheids- en inlichtingendiensten bezig, of hebben zij er niets mee te maken en zijn 'derden' de schuldige?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten