Weggelopen VVD'ers zijn veel enthousiaster over raadgevend referendum dan de anti-democratische die hard Rutte-fans

Geen categorieokt 15 2017, 12:00
Verrassing! Binnen het VVD-electoraat blijkt een tweedeling over het raadgevende referendum. De ingelikte en handenklappende vriendjes van partijleider Mark Rutte zijn maar wát blij dat de directe democratie in Nederland wordt afgeschaft. Kritische kiezers die vinden dat de VVD iedere verkiezing opnieuw hun stem moet verdienen, zijn er echter een stuk minder positief over. Dat blijkt uit een vandaag verschenen peiling van Maurice de Hond.
tabelstemverschillen peiling 10-2017
Het voorgenomen afschaffen van de Wet raadgevend referendum blijft een heikel politiek punt in Nederland. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek eerder vandaag al dat het één van de meest gehate beleidsmaatregelen van het nieuwe kabinet is, en ook uit aanvullende informatie blijkt dat het met name van VVD en CDA buitengewoon onverstandig is om over te gaan tot het afslachten van de directe democratie in Nederland.
Eén van die stukjes informatie wilde ik u toch niet onthouden, en dat is bovenstaande tabel. Die bevat een top tien aan meningsverschillen tussen mensen die op 15 maart op één van de aanstaande regeringspartijen stemden en deze partij nog altijd steunen, tussen hen die op 15 maart op één van de aanstaande regeringspartijen stemden en deze partij inmiddels de rug hebben toegekeerd. Maurice de Hond verklaart zijn methode als volgt:

"Een voorbeeld om aan te geven hoe het werkt. De VVD kiezers, die de partij trouw blijven scoren 55% ten aanzien van het raadgevend referendum. Maar de VVD-kiezers die de partij niet trouw blijven scoren -15% bij dit onderwerp. Bij het CDA zijn die scores vrijwel hetzelfde. Dat bij D66 de brede maatschappelijke discussie over euthanasie bovenaan staat komt omdat van de trouwe D66-kiezers 86% scoort, maar degenen die D66 trouw blijven scoren 11%."

Kortom, van de VVD-kiezers die nog altijd een poster van Mark Rutte boven hun oranje-blauwe dekbed hebben hangen is de steun voor het slopen van referenda bijzonder groot. Weggelopen VVD-kiezers steunen deze moord op de directe democratie echter niet. Op een schaal die van -100% (zeer negatief) tot 100% (zeer positief) loopt en waarbij 0% neutraal is, is men dus overwegen negatief: -15%. Een groot verschil met de +55% van de Rutte-groupies.
Triest is het eigenlijk, om te zien hoe VVD-kiezers hun leider zo blindelings blijven volgen en steunen, zélfs wanneer hij voorneemt om hun eigen kleine beetje democratische invloed dat ze via referenda kunnen uitoefenen naar het politieke kerkhof te sturen. Daar kunnen Erdogan en Poetin nog een puntje aan zuigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten