Wil je als man stoppen met vlees eten? Dit is wat er dan met je gebeurt in je omgeving...

Geen categoriedec 13 2015, 13:00
Het is natuurlijk altijd riskant om als man een vegetariër of zelfs een veganist te worden. Maar wetenschappers hebben nu het verband tussen vlees eten en mannelijkheid aangetoond.
Op vegetarisme en veganisme hebben lang stigma's gerust. Tenminste, als je een man bent. Geen vlees eten omdat je het allemaal zo zielig vindt voor de diertjes werd je zwaar aangerekend. Of beter gezegd: dat werd je mannelijkheid zwaar aangeraakt. Stiekem was het uitsluitend eten van groente en fruit een enorm vrouwelijke bezigheid. Verorber je geen hamburgers en steaks bij de vleet? Pfff, halve vrouw dat je er bent!
Wetenschappers hebben dit echter onderzocht en geconcludeerd dat er een nieuwe dynamiek begint te ontstaan: je kan als man rustig je portie vlees laten staan af en toe, zonder dat je bang hoeft te zijn dat anderen je voor een meisje verslijten.
Psychologe Margaret Thomas nam de proef op de som, en vroeg de helft van 130 deelnemers aan een wetenschappelijke studie om elk één van de twee verhalen te lezen. De verhalen waren identiek, behalve dat de ene ging over een vrouw die Jessica heette en een man die luisterde naar de naam Jacob. En je raadt het al: beiden aten geen vlees.
Na afloop werden de deelnemers gevraagd om het vegetarische duo te beoordelen op hun zogeheten mannelijk en vrouwelijkheid. En het schokkende resultaat was: het niet eten van vlees maakt je kennelijk dus niet minder mannelijk. De proefpersonen waren het allemaal vrijwel eens dat Jacob prima door het leven kon gaan als vegetariër, zonder daarbij ervan te worden verdacht liever een vrouw te hebben willen zien. Margaret legt uit dat vrijwel niemand de link legde tussen een vleesloze voeding en mannelijkheid.
Maar voordat herbivoren nu een gat in de lucht springen: dergelijke oordelen over vrouwelijkheid blijven wél bestaan voor wat betreft 'vegetariërs plus': de zogeheten veganisten. Margaret vertelt:

Deelnemers zouden stereotypes kunnen hebben over hoe veganisten vrouwelijk zouden zijn. Een andere uitleg is dat mannelijkheid cumulatief berekend wordt, dat wil zeggen dat - bekeken door de bril van degene die oordeelt - de afwezigheid van zaken die traditioneel gesproken worden geassoscieerd met mannelijkheid (in dit geval vlees en vet eten) bij lijdende voorwerpen het niveau van mannelijkheid zouden kunnen verlagen.

Da's een hele wetenschappelijk mond vol, maar de boodschap moge duidelijk zijn. Tenzij je echt helemaal veganist wordt, maakt vlees eten je niet minder mannelijk. Is dat geen opluchting voor 's lands mannelijke vegetariërs?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten