'WK 2010 ging eigenlijk naar Marokko, en niet naar Zuid-Afrika'

Geen categoriejun 07 2015, 14:00
Een bijzondere opmerking van een FIFA-official uit Botswana, die hij deed naar aanleiding van het grote corruptieschandaal.
De Britse krant Sunday Times heeft opnames in handen van FIFA-official Ismail Bhamjee. Op de tapes geeft Bhamjee toe dat er gesjoemeld is met de stemmen van FIFA-leden toen er werd besloten over welk land het WK 2010 mocht fungeren. Volgens de Afrikaan won Marokko die stemming met slechts twee stemmen verschil. Toch werd het WK toebedeeld aan Zuid-Afrika, naar verluid omdat de Zuid-Afrikanen een interventie pleegden waarbij miljoenen euro's van eigenaar wisselden.
Overigens zijn de uitspraken van Ismail Bhamjee al een jaar of vijf bekend. De Sunday Times heeft ze ook met toenmalig voorzitter Sepp Blatter gedeeld, maar die heeft er niets mee gedaan.
De onthulling van de Britse krant komt op een hoogst ongelegen moment voor de wereldvoetbalbond, die middenin een corruptieschandaal zit. De internationale politie lijkt op het punt te staan om de inmiddels afgetreden Blatter te arresteren, iets wat zes andere top-officials eerder deze week al overkwam. Het nieuwe schandaal zal Blatter geen goed doen, die nog een paar maanden wil doorgaan als FIFA-voorzitter totdat een opvolger gekozen is. Zoals de voorzitter van de Engelse voetbalbond Greg Van Dyke enkele dagen geleden al opmerkte:
“Het grote gevaar is nu dat je een Blatter II aan de macht krijgt, terwijl het noodzakelijk is de structuur van de organisatie in wortel en tak te veranderen. Blatter zal die hervorming niet leiden, dat kan echt niet. Hij is trouwens dan al weg. Hij kan niet blijven zitten. Het eerste wat je leert als je een organisatie runt, is dat op het moment dat je zegt dat je weggaat, je al weg bent.”
Met de onthullingen uit Botswana, lijkt Van Dyke bevestigd te worden in zijn gelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten