snapshot6

Wordt Jacques Monasch de nieuwe PvdA-lijsttrekker? Hij jaagt Asscher en Samsom de stuipen op het lijf

Geen categorieokt 18 2016, 16:00
De gevestigde orde van de PvdA siddert van angst. Het scenario waarin Jacques Monasch lijsttrekker wordt, lijkt niet meer louter hypothetisch.
Het zou een prachtige affiche voor een bokswedstrijd moeten worden: Samsom tegen Asscher, komt dat zien! Wie wordt de nieuwe lijsttrekker in deze geordende tweestrijd?
Nou, dat script kon meteen de prullenbak in. Want behalve de fractievoorzitter en de vice-premier meldde zich nog iemand: het eurosceptische Kamerlid Jacques Monasch. Dat de man geen outsider is maar een serieuze kans maakt, bleek wel uit het feit dat hij een poll wist te winnen bij politiek journalist Jaap Jansen. Hij vroeg wie de PvdA-lijsttrekker moest worden, en 55% wees Monasch aan:
https://twitter.com/JaapJansen/status/787773450303770624
Dat was ruim meer dan de 25% van Asscher of de 13% van Samsom. Europarlementariër Paul Tang kreeg ook nog 7% van de stemmen.
Maar de angst dat Monasch straks #Monaschmentum krijgt is niet alleen gebaseerd op niet-wetenschappelijke peilingen op Twitter. In het NRC verschijnen inmiddels stukken waarin de kansen van Jacques Monasch serieus verkend worden, al lijkt politiek redacteur Tom-Jan Meeus nog niet helemáál overtuigd van de populariteit van de man die wil breken met de hogeropgeleiden-sociaaldemocratie. Maar dat komt wel.
Belangrijker is echter dat guerilla-referendumbrigade GeenPeil zich achter Monasch lijkt op te stellen met de hashtag #AllYouNeedisJacques:
https://twitter.com/GeenPeil/status/788121632367927296
Als deze gasten campagne gaan voeren, kan het wel eens snel gedaan zijn met de kansen van Asscher en Samsom.
Monasch beseft dat allemaal zelf ook, en laat dan ook desgevraagd weten dat hij er vertrouwen in heeft de interne verkiezing op z'n naam te gaan schrijven:

"PvdA-kandidaat voor het lijsttrekkerschap, Jacques Monasch is er zeker van. ‘Het verhaal dat ik heb, spreekt een grote groep mensen aan en is inhoudelijk beter. Ik ga dus winnen,’ zo zei hij bij Dit is de Dag."

Laten we het hopen! Als de PvdA namelijk aan één ding heel duidelijk toe is, is het wel een man die kan zorgen voor een cultuuromslag. Is Jacques Monasch die man? Dat zou wel eens heel goed kunnen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten