Wow! Volkskrant-columnist geeft toe: de middenpartijen hebben het migratiefiasco veroorzaakt

Wow! Volkskrant-columnist geeft toe: de middenpartijen hebben het migratiefiasco veroorzaakt

Oh, en het is daarom niet minder dan logisch dat "populisten" overal in opkomst zijn.

Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe blijkt een columnist van een gevestigde krant iets van gezond verstand te hebben. In dit geval gaat het om Martin Sommer, commentator voor de Volkskrant. In een column over de immigratiecrisis in Duitsland en het asielbeleid in Europa schrijft Sommer namelijk het volgende:

Vooral de middenpartijen hebben het geweldig laten sloffen, overal in West-Europa. Centrum-rechts zegt sinds jaar en dag dat de migratie moet worden beteugeld. Mensen die hier niet horen te zijn, moeten terug. Zoals blijkt uit het Rekenkamerrapport, lukt uitzetten nauwelijks in de helft van de gevallen. Er gaapt een geweldig gat tussen de officiële regels en de voornemens aan de ene kant, en de feitelijke daden aan de andere. En lange tijd is het demoraliserende effect op de bevolking genegeerd.

"Geen wonder dat de zogeheten populisten de politieke agenda in een groot deel van Europa nu domineren," gaat hij verder, waarbij hij de stelling van Paul Scheffer herhaalt dat "de massale immigratie voor de Britten het belangrijkste motief was om voor de Brexit te stemmen." Was dat probleem er niet geweest dan was het Verenigd Koninkrijk nog altijd lid van de EU.

"Dit is een dramatische vaststelling," concludeert Sommer, "die alles zegt over de slordigheid waarmee de gevestigde politiek met dit vraagstuk is omgesprongen." En dan:

"Hoe het met Seehofer afloopt, durf ik niet te voorspellen. Maar dat de centrumpartijen in Europa het populistendrama voor een groot deel aan zichzelf te wijten hebben, staat buiten kijf."

Je wordt er bijna emotioneel van dat Sommer dit durft op te schrijven en dat zijn krant het durft te publiceren. Een jaar geleden ofzo zouden andere VK-columnisten meteen om het ontslag van Sommer geroepen hebben. Ze hadden hem een "nazi" genoemd en "een vuile racist," en dat was het dan; meneer kon dan alleen nog aan de bak voor de "nieuwe media."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties