Zelfs de eurofiele Economist is om: 'De euro is een fiasco'

Geen categoriejan 30 2019, 13:00
Gaan de ogen dan eindelijk open?
Je verwacht het niet, maar zelfs het eurofiele magazine The Economist geeft nu toe dat de euro feitelijk één grote mislukking is. Andere landen -- die de euro niet gebruiken -- presteren prima, maar ieder euro-land blijft achter. En dat komt allemaal door de Europese eenheidsmunt:
https://twitter.com/seven__/status/1089899396068712449
"De euro is een economisch fiasco," schrijft The Economist. "De groei van het BBP in de eurozone is minder dan dat van andere ontwikkelde economieën." "Misschien dat de regio ook zo slecht gepresteerd zou hebben zonder de euro," gooit het magazine nog een balletje op, "maar de cijfers geven de indicatie dat dit niet zo is. Met name de laatste tien jaar zijn afgrijselijk geweest."
En nee, dat is geen overdreven beschrijving. Griekenland is "ingehaald door Somalië en Oekraïne. Cyprus en Italië zijn verslagen door Brazilië; Frankrijk en Nederland door het Verenigd Koninkrijk."
Met andere woorden, ieder land met de euro is voorbij gestreefd door een land zonder de euro. En in sommige gevallen zelfs door landen die tot voor kort uitgelachen werden door Europa omdat ze zo onderontwikkeld waren -- en zijn, trouwens.
Het zegt alles over de zwakte van de eurozone dat zelfs The Economist nu toegeeft dat het europroject één groot fiasco is. Zo triest is het blijkbaar gesteld met ieder land dat de euro gebruikt.
Het ergste van alles? Onze leiders hebben het niet eens meer over de mogelijkheid om te breken met de euro.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten