Zorgen om Jeugdzorg: 75% jongeren kreeg te maken met geweld, 10% zelfs regelmatig

Geen categoriejun 12 2019, 18:10
De problemen bij Jeugdzorg lijken groter dan gedacht en dat is behoorlijk zorgwekkend omdat het gaat om veelal jonge kinderen. Zo zegt 75% van de jongeren dat zij binnen het systeem te maken hebben gehad met geweld. Ruim 10% van de jongeren zelfs met enige regelmaat, via NOS Teletekst.
Eerder sprak Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) haar zorgen uit over de enorme wachtrijen bij Jeugdzorg, waardoor jongeren soms tot wel 9 maanden wachten. Het probleem wordt nog eens verergerd doordat de Tweede Kamer niet over alles op de hoogte is en soms aanvullend onderzoek nodig is. Zo moet er onderzoek worden uitgevoerd naar de wachtrijen en daarvoor diende Westerveld afgelopen week nog een motie in. Alle partijen behalve de coalitiepartijen + SGP stemden in met de motie van Westerveld. Verworpen dus.
Daar komt vandaag dus het nieuws bij dat ook geweldpleging vaak plaatsvindt binnen het Jeugdzorg-systeem. Een algeheel onderzoek naar de situatie zou beter zijn, maar dit werd door de coalitie wordt afgeslagen. Dat lijkt minder goed nieuws, maar een ander voorstel van Westerveld voor het verbeteren van Jeugdzorg werd wel aangenomen.
Dat de tweede motie van Westerveld wel is aangenomen is overigens maar goed ook, want bij uitvoer maakt het de eerdere motie overbodig. Immers is er een directe relatie tussen wachtrijen en 'voldoende plekken voor jongeren'. De motie leest als volgt:

"constaterende dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inkoop van zeer specialistische jeugdzorg, maar er niet altijd voldoende passende behandelplekken zijn ingekocht;
overwegende dat het onacceptabel is dat jongeren te vaak met een complexe en acute hulpvraag op een verkeerde plek terechtkomen of op een wachtlijst belanden;
verzoekt de regering, samen met gemeenten regie te voeren om voldoende plekken te realiseren voor jongeren met complexe psychische aandoeningen, zodat zij op korte termijn de specialistische zorg krijgen die ze nodig hebben"

Concreet stelt Westerveld voor dat de regering 'de regie' gaat voeren om zorg te dragen voor meer plekken bij Jeugdzorg. Dit zou dan ook direct de wachtrijen verminderen, waarover ze een onderzoek wilde laten uitvoeren. Iedereen was voor in de Tweede Kamer dus het is nu wachten op de uitvoer van de motie.
Behalve de problemen die jongeren met Jeugdzorg ervaren zijn er ook Gemeenten die ineens enorm veel geld kwijt zijn aan de programma's. Dat doen bewoners van de gemeenten graag, maar hierdoor moet wel worden bezuinigd op andere uitgaven. Sinds de WMO-bezuiningsdecentralisatie zien gemeenten hun begrotingen de pan uitreizen. In Drenthe alleen al zijn dit onder meer Assen, Hoogeveen en Emmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten